nieuws

Tentje op Tiengemeten: dag 2

Verslaggever Sanne Waldekker heeft weinig geslapen tijdens haar eerste nacht in het tentje op Tiengemeten. Toch geniet ze van haar bezoek aan het eiland. Drie dagen lang kampeert ze daar om verslag te doen voor RTV Rijnmond.
Tiengemeten is het kleinste bewoonde eiland van Nederland, al wonen er nog maar tien mensen. De meest bekende figuur die er woont, is Hugo Schortinghuis.
Hugo is met zijn 1.27 meter een opvallende verschijning. Hij rijdt bezoekers van A naar B met zijn elektrokar. "Ze noemen me ook wel de burgemeester van Tiengemeten!"
De rust van het eiland bevalt Hugo prima. Een leven in de stad kan de voormalige rattenvanger zich niet meer voorstellen. Toch wordt het bestaan op Tiengemeten wel lastiger.
"Ik word wat ouder en ben slecht ter been. Het valt niet mee om alles alleen te doen. En de thuiszorg wil niet naar het eiland komen."

Misstanden in de natuur


Tiengemeten is ruim duizend hectare groot en ingedeeld in de Weelde, de Weemoed en de Wildernis. Om de natuur op het eiland te bewaken vaart boa Tom Visser er rond. Hij controleert bijvoorbeeld op stroperij en afvaldumpingen.
"We hadden hier vorig jaar nog een hennepkwekerij. Dat verwacht je niet op Tiengemeten", aldus de boswachter Toezicht en Handhaving.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Visser komt in deze rol voor Natuurmonumenten steeds vaker illegale activiteiten tegen. "Vroeger werd er ook wel gestroopt, maar dan kleinschalig door mensen die het niet zo breed hadden, dus voor de eigen maaltijd. Tegenwoordig gaat het echt om geld."
Het gaat veel om paling- en snoerbaarsstroperij, maar ook om illegale jacht op reeën. "Ik doe vrij onzichtbaar werk, maar het aanpakken van deze misstanden in de natuur geeft me heel erg veel voldoening."