CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 15 juli: Groeten uit de bessentuin

Het bessenseizoen is geopend
Het bessenseizoen is geopend © Pixabay
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag mee naar de bessentuin van Riek Bakker, de magische nachtvlinders van Rogier Maaskant en de tuinen in de verhalen van Nicolien Mizee.
Groene en rode kruisbessen, blauwe bessen, aalbessen. Het bessenseizoen bij De Rode Mus is geopend. Samen met haar partner Katrien Prak runt Riek Bakker, de vrouw die aan de basis stond van onder meer de Kop van Zuid en de Erasmusbrug, een bessentuin in de Krimpenerwaard. Katrien kweekt de bessen en Riek is regelmatig in het winkeltje aan huis te vinden om de bessen te verkopen. Of ze is in haar atelier om de bessen uit de tuin te schilderen of de dieren op het erf, de bloemen in de vaas en andere onderwerpen die ze tegenkomt in de polder.
Maria Heiden (l), Riek Bakker(m) en Katrien Prak (r) inspecteren de bessen
Maria Heiden (l), Riek Bakker(m) en Katrien Prak (r) inspecteren de bessen © Rijnmond

Bessen kweken met respect voor de natuur

Maria Heiden - die dit voorjaar de tentoonstelling met schilderijen van Riek op het Noordereiland heeft geopend - gaat mee op pad met Chris Natuurlijk voor een rondleiding door De Rode Mus, zoals de bessentuin in Berkenwoude door Katrien is genoemd. Katrien teelt de bessen met respect voor de natuur. Als kweker moet ze zich aanpassen aan het veranderende klimaat. Daardoor wordt het bessenseizoen steeds korter. Door het telen van andere soorten, probeert Katrien het oogstseizoen wat te verlengen.
Riek Bakker (l), Maria Heiden met kater Peper en Katrien Prak (r) in de bessentuin
Riek Bakker (l), Maria Heiden met kater Peper en Katrien Prak (r) in de bessentuin © Rijnmond

Wat mot je d’r mee?

Motten en nachtvlinders. Rogier Maaskant is betoverd door de magie van deze dieren met hun soms poëtische namen als witte tijger of rood weeskind. In de schemering of in het donker maakt hij in Polder De Esch en andere natuurgebieden in de omgeving van Rotterdam magische foto’s van vliegende nachtvlinders en motten. Volgens de Rotterdamse fotograaf verdienen deze bijzondere dieren van de nacht een boek. Met een crowdfundingsactie hoopt hij zijn doel te bereiken.
Een van de magische nachtvlinderfoto's van Rogier Maaskant, Schollebos Capelle aan den IJssel
Een van de magische nachtvlinderfoto's van Rogier Maaskant, Schollebos Capelle aan den IJssel © Rogier Maaskant

Zomerboeken

Wat lees je op het strand, in de volkstuin of onderweg naar je vakantiebestemming? Boekenman Gert-Jan van Rietschoten pleit voor verhalenbundels. Zo bespreekt hij zaterdag 15 juli Het Paradijs, zeven tuinverhalen van Nicolien Mizee en het Spaanse van Spanje van Cees Nooteboom.
Wat lees je op het strand?
Wat lees je op het strand? © Pixabay
Zaterdag 15 juli van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl