Advocaat douanier Gertie V. ziet zaak afbrokkelen

Gebrek aan concreet bewijs en nieuwe onderzoeken naar corrupte douaniers. Volgens advocaat Van Boom van verdachte Gertie V. allemaal aanwijzingen dat de zaak tegen zijn cliënt aan het afbrokkelen is.

Begin 2019 wordt de zaak tegen de 49-jarige Rotterdamse douanier inhoudelijk behandeld. Eindelijk, want het is dan drie jaar na zijn aanhouding. Ook voor rechter Boek de grens om het onderzoek af te handelen.

Van Boom huldigt nog steeds het standpunt dat zijn cliënt niets fout heeft gedaan. Integendeel, zegt hij, V. wilde juist het falende systeem aanpakken.

Dossier Stekelbaars telt inmiddels 30.000 pagina's. Van de eerste aanklacht, die een periode van vijf jaar omvatte, zijn er volgens de advocaat nog twee concrete zendingen over.

Stukken inzien


Volgens Van Boom zijn er nog weinig relevante stukken door justitie overlegd. Daar waar zij stukken wilden inzien, hield justitie de boot voor Gertie V. af.

De rechter besliste anders. Voor de volgende regiezitting, eind september, kunnen de dossiers worden bekeken.

Gertie V. werkte bij de douane op de afdeling pre arrival, net zoals de inmiddels veroordeelde Gerrit G. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zou hebben geholpen bij het doorlaten van containers met drugs.

Van Boom: ''Maar de vraag blijft: hoe is hij betrokken en wat heeft hij gedaan? We weten inmiddels dat iedereen inlogcodes met elkaar uitwisselde. Ook kon er vanaf meerdere plekken worden ingelogd.''

Intussen komen de namen van andere, mogelijk corrupte douaniers naar voren in nieuwe onderzoeken. Van Boom: ''Het gaat dus door, terwijl mijn cliënt er niet meer werkt.''

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam
Deel dit artikel: