DUURZAAM

Politie begint met losmaken en arresteren actievoerders Extinction Rebellion tegen kolenoverslag

De politie begint met het losmaken en aanhouden van activisten die zich aan het spoor hadden vastgemaakt
De politie begint met het losmaken en aanhouden van activisten die zich aan het spoor hadden vastgemaakt © MediaTV
De politie is halverwege de middag begonnen met het aanhouden van activisten van Extinction Rebellion. Zo'n veertig demonstranten blokkeerden sinds 10:00 uur het spoor naar een kolenoverslagbedrijf op de Tweede Maasvlakte. Ongeveer de helft van hen had zich vastgemaakt aan de rails. Ze zijn losgemaakt en daarna aangehouden. Na hun voorgeleiding mogen ze naar huis. Activisten die het spoor niet blokkeren, laat de politie ongemoeid.
Het goederentreinspoor leidt naar kolenoverslagbedrijf EMO aan de Missouriweg, bij de Hartelhaven. De politie schat dat vijftien demonstranten zich met betonnen buizen en bankschroeven hadden vastgemaakt aan de rails. Kolentreinen van en naar de EMO werden zo tegengehouden.
Een activist van Extinction Rebellion heeft zich vastgemaakt aan de spoorlijn naar de kolenoverslagbedrijf EMO.
Een activist van Extinction Rebellion heeft zich vastgemaakt aan de spoorlijn naar de kolenoverslagbedrijf EMO. © MediaTV
"Het gaat om een dodelijk spoor voor de toekomstige generaties", zegt actievoerder Yolande Schuur. "Er zijn momenteel extreme weeromstandigheden. Niemand mag meer wegkijken. Er is een radicale verandering nodig."
De demonstratie op de havenspoorlijn door Extinction Rebellion
De demonstratie op de havenspoorlijn door Extinction Rebellion © JBMedia
'Kappen met kolen', hebben de activisten op borden geschreven. Ze willen dat Nederland stopt met het gebruik van - en geld steken in fossiele brandstoffen.
Politie haalt demonstranten van Extinction Rebellion van het spoor
Bij EMO was niemand bereikbaar voor een reactie.

Deur geblokkeerd bij Havenbedrijf Rotterdam

Een groepje van tien andere activisten stond deze vrijdag met spandoeken bij de ingang van het World Port Center (WPC) op de Kop van Zuid in Rotterdam. In dit gebouw zit onder andere het Havenbedrijf Rotterdam.
Deze demonstratie was georganiseerd door de actiegroep Kappen met Kolen. Halverwege de middag is deze protestactie nagenoeg beëindigd; er zijn nog drie leden van de actiegroep overgebleven.
De politie hoefde niet in te grijpen; werknemers van het havenbedrijf konden tijdens de actie het gebouw in en uit omdat er meerdere toegangsdeuren zijn.
Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de deur bij het WPC in Rotterdam
Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de deur bij het WPC in Rotterdam © Nieuws op Beeld

'Havenbedrijf faciliteert de overslag van kolen'

Het havenbedrijf was doelwit van de actie omdat het volgens de actievoerders de overslag van kolen faciliteert.
De overslag van kolen via EMO in de Rotterdamse haven is in 2022 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, zegt Yolande Schuur van Extinction Rebellion. Die ontwikkeling is schadelijk en zelfs dodelijk, betoogt ze.
Activisten Extinction Rebellion ketenen zich vast aan spoor kolencentrale Maasvlakte
Volgens het Havenbedrijf werkt iedereen in de haven hard aan de transitie naar groene energie. De oorlog in Oekraïne die begin 2022 uitbrak, gooide dat jaar wel roet in eten waar het gaat om de afbouw van kolen.
Omdat de levering van gas uit Rusland stokte, begonnen de twee elektriciteitscentrales in het Rotterdamse havengebied weer meer kolen te stoken. Ook de Duitse industrie liet toen weer meer kolen via EMO komen.
De import van kolen via de Rotterdamse haven daalt inmiddels weer, zegt het Havenbedrijf.

'Bedrijven schoten in een kramp'

Volgens actievoerster Yolande Schuur toont de acute stijging van kolenimport door de oorlog in Oekraïne aan dat de economie verslaafd is aan fossiele brandstof. "Bedrijven schoten in een kramp. Ze grepen meteen terug op kolen. Dat moet stoppen. Het toont aan hoe afhankelijk we zijn van fossiele brandstoffen."
Wat bedrijven dan hadden kunnen doen, kan Schuur ook niet zo snel bedenken, zegt ze. "Maar meteen op kolen terugvallen, is de slechtste optie." Volgens de woordvoerder van het Havenbedrijf daalt de import van kolen via de Rotterdamse haven inmiddels weer.