nieuws

Ook zaterdag stilte op Rotterdam Airport

vulkaancopy.cropresize.tmp.jpg
vulkaancopy.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Op Rotterdam-Airport wordt ook zaterdag de hele dag niet gevlogen. Officieel geldt dat zeker tot acht uur zaterdagavond. Voor daarna staan er op Rotterdam Airport geen vluchten gepland.
Sinds donderdagavond ligt het vliegverkeer boven het grootste deel van West-Europa stil. De aswolk uit de IJslandse vulkaan kan zeer schadelijk zijn voor straal- en andere turbinemotoren.De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol verwachten dat de overlast nog zeker tot morgenmiddag zal duren.Doordat het in IJsland voorlopig droog blijft, slaat de as daar niet neer en komt alles deze kant op.

Hotels

De Rotterdamse hotels profiteren optimaal van de problemen. Vrijdag waren ze al bijna allemaal volgeboekt omdat vluchten op Schiphol en Rotterdam Airport niet konden vertrekken. Een woordvoerder van de Rotterdamse hotels meldt de problemen in Amsterdam prima te kunnen opvangen. Dit weekend is er volgens hem genoeg capaciteit om gestrande reizigers op te vangen.

Traumahelikopter vliegt wel

De traumahelikopter heeft wel toestemming op te stijgen vanaf Rotterdam Airport. Ook politiehelikopters, toestellen van reddingsdiensten en blushelikopters mogen opstijgen bij levensbedreigende situaties.Ook alle vluchten naar het Turkse Antalya gaan niet door.
Ferry's hebben het druk
De telefoons bij ferrymaatschappij Stena Line hebben roodgloeiend gestaan na het stilvallen van het vliegverkeer. Alle afvaarten voor vrijdag waren volgeboekt. Stena heeft dagelijks twee afvaarten, een in de middag en een in de avond van Hoek van Holland naar Harwich. ,,Onze schepen hebben capaciteit voor negenhonderd passagiers'', zegt de woordvoerder.
Ook de veerboten van P&O die vanuit Europoort naar Hull varen, hebben tientallen extra passagiers geboekt. ,,We hebben een uitzonderlijk hoog aantal last minute-boekingen'', aldus een woordvoerder. Volgens hem is de toename van passagiers op de route tussen Dover en Calais helemaal spectaculair. ,,Mensen proberen van en naar Londen te komen.''
De maatschappij verwacht gezien de onzekerheid over het luchtverkeer dat de drukte nog enige tijd zal aanhouden.