nieuws

Zes jonge zwanen dood in Rotterdamse sloot

archieffoto
archieffoto
In Rotterdam-IJsselmonde hebben medewerkers van de Dierenambulance maandagochtend zes jonge, dode zwanen uit een sloot vlakbij de Middenhagen gehaald. Ze hebben niet de indruk dat de dieren een natuurlijke dood gestorven zijn.
In de wijk doet het verhaal de ronde dat de vogels de wal niet meer op konden komen en daardoor bezweken zijn. Maar John Poot van de Dierenambulance gelooft daar niets van. "De jonkies waren de helft zo groot als hun moeder. Dan zijn ze echt wel sterk genoeg om aan wal te komen."
Hoe ze dan wel aan hun einde zijn gekomen? Poot weet het niet. En waarschijnlijk zal het ook nooit opgehelderd worden.
"Het is geen CSI, alleen als daar aanleiding voor is gaan dieren voor onderzoek naar Utrecht (het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum, red.). Maar verder wordt er heel weinig mee gedaan en komt er dus geen uitsluitsel.
De zwaantjes van zo'n twee weken oud hadden geen verwondingen. Vader en moeder zwaan zijn spoorloos verdwenen, wat Poot merkwaardig vindt.
"Die blijven doorgaans toch een paar dagen rond hun jongen hangen. Wij reden er heel regelmatig langs, er zaten twee zwanenfamilies in de singel. Elk aan een kant, maar nu zijn alle volwassen zwanen zijn verdwenen."
Een woordvoerder van de Rotterdamse politie kon maandagmiddag tegenover RTV Rijnmond niet zeggen of er een onderzoek wordt ingesteld naar de dood van de beestjes.
Bij het weghalen van de dode vogels stuitte John Poot van de dierenambulance nog op een ander dier in het water: de weggelopen poedel Dotty. Het dier bleek te water te zijn geraakt en verdronken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl