nieuws

Nieuwe kraamafdeling Sint Franciscus Gasthuis

30-10-kinderen.cropresize.tmp.jpg
30-10-kinderen.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam heeft nieuwe kraamsuites en een nieuwe afdeling voor te vroeg geboren baby's geopend. De twee afdelingen zitten voortaan op dezelfde verdieping, zodat moeders altijd dichtbij hun kind kunnen zijn.
Clemence werd vrijdagochtend vroeg geboren in een van de nieuwe kraamsuites van het Sint Franciscus Gasthuis. Trotse moeder Nora Reitsma is goed te spreken over de kraamsuite waarin zij is bevallen. “Ondanks de weeën die ik had toen ik hier vannacht binnenkwam, viel me op dat het uitzicht geweldig is. In het donker zag je alle lichtjes van de stad. Ik vind het een fijne ruimte om te bevallen, het lijkt haast een hotel.”
Meer comfort, dat was belangrijk bij het bouwen van de nieuwe kraamafdeling. Voorheen waren er aparte verloskamers, die lang niet altijd allemaal bezet waren. Met de suites wordt efficiënter gebruik gemaakt van de ruimte in het ziekenhuis. “De suites beschikken alle over de nodige medische apparatuur”, vertelt verpleegkundige Marian de Jong. “Bovendien hebben we een aantal verrijdbare ‘opvangtafels’, die we gebruiken om baby’s die dat nodig hebben wat extra zorg te geven. We hoeven ze dan niet meer bij hun moeder weg te halen.”

Dag en nacht

Alles op de nieuwe kraamafdeling is erop gericht om moeder en kind bij elkaar te houden. Verpleegkundigen worden opgeleid om extra zorg op de afdeling te geven. Als er meer zorg nodig is – en dat is vaak het geval bij te vroeg geboren kindjes – dan is de afdeling Neonatologie vlakbij, op dezelfde verdieping. Moeders kunnen dag en nacht bij hun kindje gaan kijken.
Juliette is een van de kindjes die bij Neonatologie wordt verpleegd. Twee weken geleden werd ze geboren, tien weken te vroeg. “Het was heel spannend”, vertelt haar moeder Ellen Meijer. “Ik had een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging, waardoor Juliette meteen gehaald moest worden.” Dat gebeurde in het gespecialiseerde Sophia Kinderziekenhuis. Maar na twee weken op de intensive care van dat ziekenhuis, kon Juliette terug naar het Sint Franciscus.

Ruimer opgezet

“Op onze nieuwe afdeling voor vroeggeborenen kunnen we kindjes als Juliette nu ook verplegen”, zegt Henk Gerla, bestuurder van het Sint Franciscus. “Op die manier komt er in het Sophia weer ruimte vrij voor kindjes die intensieve zorg nodig hebben.” De afdeling is ruimer opgezet, zodat er meer rust is voor de patiëntjes. Ouders die hun kind bezoeken hebben meer privacy en kunnen 24 uur per dag terecht. “Daar zul je niet altijd gebruik van maken”, zegt Ellen Meijer. “Maar het is een fijn idee dat het kan.”
Nora Reitsma is blij dat ze na haar bevalling rustig heeft kunnen bijkomen in een eigen kamer, en niet op een zaal met nog vier andere kersverse moeders en hun baby's. Moeder en kind maken het goed. Zo goed, dat ze vandaag nog naar huis kunnen gaan.