nieuws

Maker foto's Che Guevara in Kunsthal

che.jpg
che.jpg
ROTTERDAM - In de Kunsthal in Rotterdam is een overzichtstentoonstelling van de Magnum-fotograaf René Burri te zien. De 77-jarige Zwitser is bekend geworden toen hij in 1963 een serie foto’s maakte van de Argentijnse revolutionair Che Guevara.
Alleskunner
Beroemde politici en kunstenaars, het gewone straatleven, maar ook talloze oorlogsgebieden; Fotograaf René Burri heeft bijna alles vastgelegd met zijn fotocamera. Sinds 1959 is de Zwitser al lid van het bekende fotoagentschap Magnum.
Als wereldreiziger is het Burri gelukt om 16 paspoorten vol te krijgen met stempels en visa. Daarom is de Kunsthal ook een speciale vitrine ingericht met oude vliegtickets van Burri.
Fotograaf in oorlogsgebieden
Burri heeft in talloze oorlogsgebieden fotoreportages gemaakt, zoals in Vietnam en Korea en in het Midden-Oosten. Opvallend aan de foto’s is dat er geen gewonde soldaten of levenloze lichamen te zien zijn.
Juist door afstand te nemen van de situatie zegt Burri meer te kunnen vertellen over de impact van een oorlog.
Beroemdheden en de gewone man
Daarnaast legde Burri veel bekende politici en kunstenaars vast. Zo maakte hij behalve van Che Guevara, ook portretten van de Winston Churchill en Pablo Picasso. Maar ook de gewone man of vrouw weet hij door zijn vriendelijke houding te bereiken.
De 400 foto’s van Burri zijn tot en met 22 augustus in de Kunsthal te zien.