ZOMERCARNAVAL

Niet 'vulgair' dansen en beperkte alcoholverkoop tijdens Zomercarnaval

Zomercarnaval Rotterdam Unlimited
Zomercarnaval Rotterdam Unlimited © Archief
Het Zomercarnaval in Rotterdam wordt een stuk strenger dit jaar. Je mag maximaal één ongekoeld alcoholisch drankje kopen bij de supermarkt. Dat mag je in het centrum niet buiten het festivalterrein op straat opdrinken. Er is nog een opvallende nieuwe regel: 'vulgair' dansen mag niet meer.
De gemeente Rotterdam beperkt de verkoop van alcohol tijdens het Zomercarnaval. Supermarkten en avondwinkels mogen geen gekoelde dranken met alcohol verkopen. Je mag per persoon maximaal één ongekoeld zwakalcoholisch drankje kopen. Maar dat mag je niet op straat opdrinken. In het centrum geldt altijd al een alcoholverbod, maar volgens de gemeente wordt dat onvoldoende nageleefd. Winkeliers houden zich volgens de gemeente niet aan de afspraken die gelden tijdens evenementen. Stadsbeheer gaat 'coachend handhaven'.
'Vulgair' dansen is niet toegestaan tijdens komende Zomercarnaval

Bubblingverbod

Naast deze beperking door de gemeente, heeft ook het Zomercarnaval zelf een verscherping van de regels aangekondigd. Vulgair dansen mag niet meer. "Dansen kan heel provocerend en/of vulgair zijn. Vooral met zijn tweeën, als bepaalde seksuele bewegingen op straat worden nagebootst. Dit is niet toegestaan", schrijft de organisatie op haar website."
Specifiek bubbling is in de ban gedaan: een dansstijl die ook wel wordt gezien als paringsdans, omdat twee personen met hun kruis tegen elkaar aanschuren. "Dit wordt door de organisatie gekenmerkt als een provocerende ordinaire dans." Ook rondom kleding en uitingen zijn er richtlijnen. Kort samengevat: "Het is ten strengste verboden op enige wijze aanstootgevend gedrag te vertonen."

Familiefeest

Eva van der Vegt, directeur van Rotterdam Unlimited Zomercarnaval, legt uit waar de aangescherpte regels vandaan komen. “Het is een familiefeest waar kleine kinderen komen. We willen dat het voor iedereen blijft.”
De afgelopen jaren zijn er meerdere klachten binnengekomen over aanstootgevend gedrag. Dat wil de organisatie dit jaar voorkomen. Volgens Van der Vegt zijn zorgen over ongewenst gedrag bovendien ‘heel actueel in de samenleving’. De regels komen echt vanuit de organisatie zelf, maar zijn wel uitvoerig besproken met verschillende partijen.
Ze benadrukt dat het vooral om een oproep aan de deelnemers gaat en niet zozeer om keiharde regels. “We doen een beroep op het goed fatsoen. Op normen en waarden.”
Van der Vegt erkent dat sexy dansen onlosmakelijk verbonden is met het Zomercarnaval. Het onderscheid tussen sexy en vulgair is volgens haar inderdaad 'heel moeilijk'. “Je ziet het bijvoorbeeld als mensen lang met z’n tweeën dansen. Dan denk je: wat gebeurt daar?” Maar: “Het is niet dat een deelnemer in de gevangenis belandt als ze een beetje met haar billen aan het schudden is."
Hoe er dan wel gehandhaafd wordt, is volgens Van der Vegt niet zwart-wit. “We willen het echt per geval bekijken. We gaan dit dan met meerdere mensen bespreken en zullen daarbij niet over één nacht ijs gaan." Echte consequenties zijn er pas als mensen meerdere keren de fout in gaan. Je kunt dan denken aan uitsluiting voor dit jaar of meerdere jaren.
Naast bubbling staan er geen dans- en muzieksoorten op de verboden lijst. “Maar bubbling staat er echt om bekend dat de dansers met hun genitaliën tegen elkaar aanschuren. Dat willen we dus niet."

Uiting van cultuur

De van oorsprong Surinaamse soca-liefhebber Lisa noemt de nieuwe regels 'ronduit belachelijk'. “Het overgrote gedeelte van het Zomercarnaval is soca. Het ‘winding en grinding’ is daar onderdeel van en hoort er gewoon bij. Het is een uiting van cultuur."
Ze vraagt zich af waar deze nieuwe koers vandaan komt. “Ik kan me zo voorstellen dat het niet door een Caribisch persoon is bedacht”, zegt ze. “Is er ineens een soort hotline geopend? Het gaat al jaren goed."
Lisa
Lisa © privé
De argumentatie dat er kleine kinderen langs de kant staan, houdt volgens Lisa geen steek. “Op de Cariben staan de kleintjes ook gewoon langs de kant. Daar wordt het niet als aanstootgevend gezien." Ze ziet liever dat ouders hun kinderen uitleg geven over de achtergrond van de dans.
Lisa vindt dat als ze dit soort regels willen instellen, ze het Zomercarnaval beter helemaal op de schop kunnen gooien. “Dan moeten ze een hele andere inhoud aan het festival geven.”
Lisa vindt het mooie aan Zomercarnaval dat verschillende culturen positief worden vertegenwoordigd. "Ik vind dat je die culturen in hun waarde moet laten. Ze moeten zich kunnen uiten zoals ze willen. Dat nu dingen worden verboden, vind ik verderfelijk voor het evenement. Het is een vermoeiende discussie, die wat mij betreft niet gevoerd mag worden.”
Klagende ouders kunnen er volgens haar ook voor kiezen om simpelweg niet te gaan. "Maar je moet de culturen respecteren. Dat is juíst wat Rotterdam sterk maakt.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl