Besmettelijke darmbacterie in het Maasstad Ziekenhuis

Zeker 25 (ex-)patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben de besmettelijke darmbacterie VRE opgelopen. Hoe en waar ze zijn besmet, is nog onduidelijk. Twee patiënten liggen nog in het ziekenhuis.

VRE staat voor vancomycine-resistente enterokok en is ongevaarlijk voor gezonde mensen. Ernstig zieke patiënten lopen daarentegen extra risico op infecties als ze de bacterie onder de leden hebben. In het ernstigste geval kunnen ze daaraan doodgaan.

"Het is een gewone darmbacterie die iedereen heeft. Het is dus niet een heel erg ziekteverwekkende bacterie", zegt Jan den Hollander, internist in het Maasstad Ziekenhuis.

Het Maasstad Ziekenhuis ontdekte de bacterie tijdens een wekelijks onderzoek dat standaard wordt gedaan onder patiënten.

Maatregelen


"We treffen de nodige voorzorgsmaatregelen zodat deze bacterie niet in de omgeving aanwezig blijft en niet wordt overgedragen", reageert het ziekenhuis.

Zo'n achthonderd patiënten die op dezelfde afdeling lagen met mensen die besmet zijn geraakt, worden gecontroleerd. Zij krijgen een kweekset thuisgestuurd met informatie om de test zelf te kunnen doen. Ook wordt er extra gereinigd en gedesinfecteerd in het ziekenhuis.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam
Deel dit artikel: