CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk 29 juli: Zomerspecial langs de Rotte deel 2

Langs de Rotte
Langs de Rotte © Jet Manrho
Chris Natuurlijk fietst met Jet Manrho langs de Rotte. Picknickmand vol lekkers achterop. Onderweg een ontmoeting met roeiers, dichters en het nichtje van Henk Chabot, de schilder en tekenaar van de Rotte in alle jaargetijden. Zaterdag vanaf 08:00 uur in deel 2 van de zomerspecial over de Rotte.
Ieder seizoen gaat Jet Manrho voor Chris Natuurlijk op zoek naar een mooie plek die past bij het seizoen en de tijd van het jaar. Deze zomer fietsen Jet en Chris langs de Rotte, de veenrivier waaraan Rotterdam zijn naam heeft te danken.
Op de fiets langs de Rotte
Op de fiets langs de Rotte © Rijnmond
Schilder langs de Rotte
De beroemde Rotterdamse kunstschilder Henk Chabot woonde vanaf 1934 in een dijkhuisje langs de Rotte, net buiten Rotterdam. Hij schilderde wat hij hier zag: de polders en de dieren. Maar ook Brand van Rotterdam, zijn blik op het bombardement op de stad in 1940, gezien vanuit zijn dijkwoning.
De beroemde schilder Henk Chabot woonde vanaf 1934 in een dijkhuisje aan de Rotte
De beroemde schilder Henk Chabot woonde vanaf 1934 in een dijkhuisje aan de Rotte © Onbekend
Land van Chabot
Omdat de Rotte zo vaak is getekend en geschilderd door Henk Chabot, wordt de omgeving hier ook wel het Land van Chabot genoemd. Maar wie hier nu langs de Rotte fietst, treft de graafmachines voor de aanleg van de tunnel van de snelweg onder de Rotte en de hoge flats van Ommoord. Bij de Varenbrug ontmoeten Chris en Jet Monique , het nichtje van de kunstschilder en haar man Koos Stadhouders.
Monique (l) en Koos (r) Stadhouders in het Land van Chabot
Monique (l) en Koos (r) Stadhouders in het Land van Chabot © Rijnmond
Vakantie aan de Rotte
Monique heeft haar oom niet echt gekend, want hij was al overleden toen zij drie was, maar ze mocht ieder weekend en alle vakanties in het dijkhuisje aan de Rotte logeren bij haar tante To. Ze genoot met volle teugen van de enorme tuin rondom het huisje en de omgeving die toen alleen bestond uit boerenland. Op de plek van het huisje van haar oom Henk en haar tante To, staat nu een groot huis. Een klein bordje herinnert nog aan de plek waar de beroemde schilder ooit woonde.
Monique Stadhouders-Chabot en Jet Manrho bij het bordje dat herinnert aan de plek waar het dijkhuisje van Henk Chabot stond.
Monique Stadhouders-Chabot en Jet Manrho bij het bordje dat herinnert aan de plek waar het dijkhuisje van Henk Chabot stond. © Rijnmond
Ontbijtje aan de oever
Na een ontbijtje aan de oever met lekkers uit het receptenboekje Perfecte Picknick , spreken Chris en Jet een controleur die de kanoroutes op de Rotte controleert. Ze ontmoeten vrijwilligers die op de Rotte roeien met gehandicapten en dichter Rien Vroegindeweij , die veel weet over de geschiedenis van deze rivier en er ook over dicht. Hij heeft er zelfs een dichtbundel over geschreven; De Rotte is een natte droom.
Voor de Rijnmond-microfoon van Chris Natuurlijk leest dichter Rien Vroegindeweij een "Rotte"-gedicht voor
Voor de Rijnmond-microfoon van Chris Natuurlijk leest dichter Rien Vroegindeweij een "Rotte"-gedicht voor © Jet Manrho

Zaterdag 29 juli van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl