nieuws

Vier jaar cel in Hellevoets woonbootdrama

Dode_Hellevoetsluis.cropresize.1.jpg
Dode_Hellevoetsluis.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Een bewoner van een woonboot in Hellevoetsluis die in februari vorig jaar twee mannen in het water gooide, heeft vier jaar cel gekregen. Een van de mannen overleed daarbij.
De man dacht te maken te hebben met inbrekers en wilde ze alleen maar een lesje leren. Maar de rechter oordeelde dat de man had moeten weten dat hij door zijn daad de personen in levensgevaar zou brengen. Het water was ten tijde van het incident ijskoud. De rechter achtte de man daarom schuldig aan doodslag.
De verdachte was niet aanwezig in de rechtszaal. De rechter oordeelde dat man onmiddellijk in hechtenis moet worden genomen.

De 25-jarige Sammy werd het water in geduwd, raakte onderkoeld en stierf de verdrinkingsdood. Zijn moeder vindt de 4 jaar cel terecht. 'De man had niet voor eigen rechter mogen spelen en zeker niet haar zoon in het ijskoude water laten liggen', zegt ze. Uit baldadigheid beklom haar zoon in die bewuste februarinacht de boot van Andries K.
'Waterrat'
Kevin de Rijk, de 25-jarige vriend van de overleden Sammy, werd ook het water in geduwd maar wist nog wel op de kade te komen. Hij wist verkrampt door het koude water toch de kant te bereiken en na een mislukte poging de kade op te klimmen, lukte het alsnog.
Kevin heeft niet 112 ingeschakeld omdat hij ervan overtuigd was dat zijn vriend ook de kade had bereikt. Zeker omdat hij 'een waterrat' was. Hij ging er van uit dat Sammy naar zijn vriendin was gegaan. De volgende ochtend, toen de politie de haven afsloot, begreep hij dat het anders moest zijn gelopen.
De 41-jarige Andries K wilde de twee jongens alleen een nat pak bezorgen en gaat in hoger beroep tegen de straf. Hij vindt het vreselijk dat Sammy is omgekomen maar vindt zijn daad nog altijd terecht. De rechter verwijt hem vooral dat hij de jongens in ijskoude water heeft laten liggen met de wetenschap van de dood tot gevolg.