nieuws

Filmproducent werpt zich op als wethouder Cultuur Rotterdam

Filmproducent en documentairemaker In-Soo Radstake probeert als partijloos kandidaat alsnog wethouder Kunst en Cultuur te worden in Rotterdam. De 38-jarige Radstake liet de afgelopen weken al via social media weten interesse te hebben in de wethouderspost.
D66 Rotterdam schuift fractievoorzitter Saïd Kasmi naar voren als kandidaat-wethouder voor Onderwijs en Cultuur, maar dat vindt Radstake geen probleem. "Ik kan het ook voor een halve week doen, voor D66."
"Nu bekend is dat maar liefst tien wethouders het nieuwe college gaan vormen, vind ik dat er plaats moet zijn voor een Wethouder Kunst & Cultuur, zoals het college in Amsterdam heeft gedaan", betoogt Radstake.
Hij heeft zich via een brief aan de gemeenteraad officieel kandidaat gesteld als wethouder Kunst en Cultuur. "Mijn ervaring en kennis van de kunst- en cultuursector is een sterk voordeel. Ik wéét van binnenuit hoe men denkt, praat en werkt in deze prachtige sector", schrijft hij in zijn brief.
'Waarom is er geen ruimte in het college voor bewezen vakprofessionals, met verstand van zaken en kennis over de portefeuille die ze beheren, in dit geval kunst en cultuur?'
In-Soo Radstake
In-Soo Radstake maakte de documentaire Made in Korea en Het Geheim Van De Hema.

Meerderheid


Volgens de Gemeentewet kan de gemeenteraad met een meerderheid bepalen wie de nieuwe wethouder Cultuur wordt. Dat kan ook een partijloos burger zijn, bevestigt de griffie van de Rotterdamse raad. Toch is dit sinds de invoering van het dualisme in 2002 nog nooit voorgekomen.
Het is in Rotterdam wel eerder voorgekomen dat een wethouderskandidaat uiteindelijk niet werd benoemd. Vier jaar geleden schoof Leefbaar Rotterdam Ingeborg Hoogveld naar voren als kandidaatwethouder. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot toen niet op haar, maar op Leefbaar-collega Ronald Schneider te stemmen. En zo werd niet Hoogveld, maar Schneider geïnstalleerd als wethouder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl