OPENBAAR VERVOER

Station Blaak dicht door plassende treinreizigers: 'Houten balken onder het spoor zijn gekrompen door urine'

De ingang van NS station Blaak is gesloten.
De ingang van NS station Blaak is gesloten. © Rijnmond
Het NS station aan de Blaak in het centrum van Rotterdam is deze week gesloten omdat de houten dwarsliggers onder de rails vervangen moeten worden. Door de urine van plassende reizigers zijn ze gekrompen, volgens bouwmanager Corné Kriels van Prorail. "Als het te erg wordt, past de trein er niet meer op."
Van maandag tot en met zondag vertrekken en stoppen er geen treinen bij het station van de NS aan de Blaak in het centrum van Rotterdam. Maar reizigers die maandagochtend naar hun werk willen en voor een dichte deur staan, blijken niet te weten wat er aan de hand is. "De informatieborden zijn omgewaaid", verklaart bouwmanager Corné Kriesels van ProRail.

Tijdelijk taxibusje

Het is nog vroeg maandagochtend zo rond 07.00 uur als de verslaggever van Rijnmond voor de ingang van station Blaak staat. Het ijzeren rolluik is naar beneden getakeld. Er hangt geen briefje waarom het normaal gesproken op dit uur druk bezochte station niet open is. Forenzen die dachten een treintje naar kantoor te pakken, druipen stuk voor stuk weer af.
Waar ze naartoe moeten, is niet duidelijk. "Ze kunnen een taxibusje nemen dat de NS geregeld heeft", zegt bouwmanager Corné Kriesels van ProRail. Het vervangende busje staat bij de Blaak ter hoogte van de Markthal. Er hebben informatieborden gestaan, maar die zijn omgewaaid. "Daar moeten we nog wel wat aan doen", erkent hij.

Urine van reizigers spoelt niet weg

Het treinspoor van het ondergrondse station Blaak is aan vervanging toe, vertelt hij. "De dwarsliggers zijn een beetje gekrompen." Dat komt volgens hem door alles wat er uit de trein komt, zoals de urine die wordt geloosd uit de toiletten in de wagons. "Daar zijn bepaalde tolerantienormen voor. Als ze worden overschreden, past de trein niet meer over het spoor. Dus daarom moeten we ze vervangen."
Volgens Kriesels is dat bij alle houten dwarsliggers in tunnels een probleem. "De urine spoelt daardoor niet weg." De nieuwe dwarsliggers die onder het spoor bij Blaak komen te liggen zijn van beton en kunststof. "Dan heb je dat probleem niet."
In de loop van de tijd zal het probleem verdwijnen, denkt Kriesels. "Bij nieuwe treinen wordt de inhoud van de toiletten niet meer geloosd maar opgevangen."

Ook een nieuwe roltrap

Een van de vier sporen is al eerder vervangen, omdat de dwarsliggers daar zo hard krompen dat het met spoed moest gebeuren. "Dat willen we natuurlijk niet nog een keer meemaken."
Ook moet de roltrap naar beneden vervangen worden. Die is volgens ProRail versleten. Telkens oude onderdelen vervangen was geen optie meer. Daarom komt er een nieuwe. Maandag 7 augustus vanaf 05.00 uur moet het treinstation aan de Blaak weer open zijn.
Aan de roltrap en het spoor bij station Blaak wordt deze week gewerkt.
Aan de roltrap en het spoor bij station Blaak wordt deze week gewerkt. © Rijnmond