nieuws

Schip lekt olie na botsing tegen steiger in de Botlek

Een tankschip heeft zaterdagmiddag 220 ton stookolie gelekt in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam. Het schip was tegen een steiger van LBC Tank Terminals gevaren en lek geslagen.
Het schip, de Bow Jubail, vaart onder Noorse vlag en is eigendom van Odfjell Tankers. Odfjell ligt naast LBC, waar het schip tegen de steiger is aangevaren. Volgens Odjfell gaat het om een schip dat geen vracht aan boord had. De kapitein is niet aangehouden, omdat men uitgaat van een ongeval.
Door de aanvaring is er een scheur in de romp van het schip ontstaan. Daardoor is er scheepsbrandstof in het water terechtgekomen. De olielucht is goed te ruiken in de omgeving.
De veiligheidsregio roept mensen op de olie vooral niet aan te raken. "Voorkom ieder contact met de olie en eventuele dampen." De stank van de olie kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

'Verdere verspreiding voorkomen'


Rond 15:00 uur werd gemeld dat de uitstroom van olie is gestopt. "We zetten alles op alles om de verdere verspreiding van olie tegen te gaan", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Dat gebeurt onder meer met 1200 meter aan drijvende oliebarrières. "We hopen dat dat voldoende is om de olie tegen te houden."
"Als de olie zich niet meer verspreidt, kan er begonnen worden met opruimen." Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet bekend.

Vervuilde dieren


In de haven zijn meerdere vervuilde zwanen aangetroffen. De dierenambulance is ter plaatse om de dieren te behandelen. Ook Vogelklas Karel Schot staat klaar voor de opvang en reiniging van de zwanen.