Veiligheidsregio: 'Ga niet zelf het water in om zwanen te redden'

De Veiligheidsregio roept mensen om niet zelf besmeurde zwanen te gaan redden in de Nieuwe Waterweg. Op verschillende plekken zouden mensen op eigen houtje dieren redden. Maar volgens de Veiligheidsregio is dat hartstikke gevaarlijk, omdat er veel stroming staat. Bovendien hinderen de zwanenredders de scheepvaart en zitten de opvangcentra al tjokvol.

De opvangplek voor besmeurde vogels aan de Deltaweg wordt intussen ontmanteld. Bij de Maeslantkering is een nieuwe tent in aanbouw waarin zo'n vijfhonderd vogels terechtkunnen.

Wie wil meehelpen om de vogels te wassen is welkom en krijgt daarvoor een speciale training, die een uur duurt. Het reddingsteam wil graag dat mensen meerdere dagen achter elkaar kunnen helpen. "Het heeft geen zin om iemand een uur te trainen als hij maar vier uurtjes blijft", zegt Sjon Huisman van Rijkswaterstaat.

Volgens het Havenbedrijf is ongeveer de helft van de olie inmiddels opgeruimd. Het gaat om grote plakkaten die makkelijk te verwijderen zijn. Het zal nog lang duren voordat het vervuilde gebied weer helemaal schoon is, zegt een woordvoerder.

GroenLinks, PvdA en Denk hebben een debat in de Rotterdamse gemeenteraad aangevraagd over de oorzaak van het olielek, de consequenties daarvan en de vraag wie er aansprakelijk is voor de schade.

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: