nieuws

Advocaat: Omer Al K. moordde in opwelling

05-07-justitie_01.jpg
05-07-justitie_01.jpg
ROTTERDAM - Was Omer Al K., die in februari 2009 in Dordrecht op gruwelijke wijze zijn moeder vermoordde en zijn zus voor het leven verminkte, bewust van wat hij voor schade aanrichtte. Was er sprake van voorbedachten rade?
Die kwesties speelden donderdag de hoofdrol tijdens een zitting van het gerechtshof in Den Haag. De rechtbank in Dordrecht achtte de verdachte, een 22-jarige man van Irakese komaf, in oktober op alle aanklachten schuldig en veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 25 jaar.
,,Veel hoger kun je in dit land niet krijgen en ik sluit niet uit dat hij in een opwelling is ontploft'', vond zijn advocaat J. Wessels en ging in hoger beroep. In februari vorig jaar stak de man meermalen in op zijn moeder en wurgde haar met de remkabels van een fiets.
Littekens
Zijn zus werd 36 keer gestoken en ernstig gewond op straat achtergelaten. Zij was donderdag in het Paleis van Justitie aanwezig. ,,Ik word nog dagelijks met de littekens in mijn hals geconfronteerd en ik worstel met de vraag waarom mijn mamma dit is aangedaan'', zo liet ze in een aanvullende verklaring weten.
Verdachte Omer Al K. zei zich weinig van de fatale dag te kunnen herinneren. ,,Dat zegt u telkens als de vragen moeilijk worden'', zei de president van het gerechtshof. ,,Ik weet alleen nog dat het koud was'', aldus de man die enkele dagen later op zijn vlucht in Oostenrijk werd aangehouden.
Schizofrenie
De verdachte werd in zijn jeugdjaren in Irak behandeld voor schizofrenie en zou in februari in een black-out hebben gehandeld. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden dat de man psychotisch was, maar niet paranoïde. Wel bleek dat Al K. ook agressief kan zijn; hij was tijdens de psychiatrische onderzoeken een frequent bezoeker van de isoleercel.
Over het motief van zijn daad doen slechts speculaties de ronde. Zijn zus heeft een verhouding met een man van een ander geloof; hun moeder zou de relatie hebben goedgekeurd. De vader van het gezin, die twee jonge kinderen naar Bagdad ontvoerde, had via een tussenpersoon in ons land contact met de verdachte, die thuis de vaderrol moest vervullen.
De uitspraak is over twee weken.