WIELRENNEN

Wel of geen Tourstart in Rotterdam? 'Geen kwestie van willen, maar van politiek'

De Tour de France deed in deze eeuw al een aantal keer Rotterdam aan
De Tour de France deed in deze eeuw al een aantal keer Rotterdam aan © Rijnmond
Rotterdam en Den Haag willen nog steeds samen de start van de Tour de France naar Nederland halen. Rotterdam ziet dit het liefst gebeuren in 2025, nu de Tour volgend jaar van start gaat in Florence. Als straks ook 2025 is vergeven, kan het geld dat de gemeente heeft gereserveerd voor de start niet zomaar worden doorgeschoven. "Het is geen kwestie van willen, maar van politiek."
Sinds 2021 trekken de steden al samen op om de Grand Départ naar Nederland te halen. Het idee is om de proloog in Rotterdam te rijden en de eerste etappe te starten in Rotterdam en te finishen in Den Haag.
De steden hadden voor ogen om dit in 2024 of 2025 te laten gebeuren. Met het gezamenlijke bod dat ze deden is ruim twintig miljoen euro gemoeid. Overigens is al bekend dat Rotterdam volgend jaar de startplaats is voor de Tour de France Femmes.

Gezamenlijke lobby

Eergisteren schreef het Algemeen Dagblad dat Rotterdam de plannen wilde staken omdat de starts van 2024 en 2025 al zouden zijn vergeven. Zo is de Grand Départ volgend jaar in Italië. Volgens de krant wil de organisatie van de Tour het wielerevenement in 2025 weer eens in Frankrijk laten beginnen. Dit zou betekenen dat de gemeenten opnieuw geld moeten reserveren voor de jaren daarna.
Volgens ingewijden de Rotterdamse sportwethouder Faouzi Achbar aangeven dat hij dit niet ziet zitten: hij zou dit in tijden van bezuinigingen niet gepast vinden.
Vanuit de Haagse gemeentepolitiek werd verbaasd gereageerd. "Onze gezamenlijke lobby is zo sterk, omdat het gezamenlijk is: Rotterdam en Den Haag", zei de Haagse sportwethouder Hilbert Bredemeijer vanochtend. De wethouder rekende er vooralsnog op dat de steden hun samenwerking voortzetten. "Ik ga ervan uit dat die gezamenlijke lobby staat, want we hebben samen een bid gedaan."

'We kunnen dat geld niet zomaar doorschuiven naar 2026'

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat aan Omroep West weten dat het allemaal iets genuanceerder ligt. "Vanuit de gemeente hebben we ons in 2021 samen met Den Haag kandidaat gesteld. De raad heeft daar toen mee ingestemd, en daarvoor geld gereserveerd", zegt de woordvoerder.
Maar het bod werd in 2021 gedaan met het oog op de Tour van 2024 of 2025. Omdat de start in 2024 inmiddels is vergeven aan Florence, wordt er nu ingezet op 2025.
"Als dat niet lukt, kunnen we dat geld niet zomaar doorschuiven voor 2026", legt de woordvoerder uit. "Dan moeten we daarmee eerst opnieuw naar de gemeenteraad. Het heeft dus niet met een wens te maken, maar met hoe dat politiek-technisch zit."
Rotterdam trekt zich dus voorlopig nog niet terug. "Wij verwachten pas in het laatste kwartaal van dit jaar te horen of de Tour in 2025 naar Den Haag en Rotterdam komt. Pas wanneer we dat weten, kunnen we nieuwe stappen gaan zetten", zegt de woordvoerder.