FEYENOORD

Feyenoord-PSV krijgt een staartje: Stadion Feijenoord en de BVO doen aangifte tegen PSV-supporters

| Foto:
| Foto:
De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en PSV (0-1) krijgt nog een staartje. Tijdens de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen hebben supporters van de bezoekers uit Eindhoven vernielingen aangebracht in het Rotterdamse stadion en daarbij is een aantal lichtgewonden gevallen. De mensen die zich hebben gemeld bij de medische post zijn nagekeken en konden zelf naar huis. Stadion Feijenoord en BVO Feyenoord gaan begin volgende week aangifte doen tegen supporters van PSV.
Niet alleen om het veld waren netten te zien, die ook dit seizoen weer zijn geplaatst in De Kuip om het gooien van voorwerpen op het veld te voorkomen, maar ook voor de uitvakken. Dik tweehonderd supporters van PSV, mogelijk zelfs nog meer, zijn tijdens de wedstrijd aan die netten voor het uitvak gaan hangen, waardoor ze samen met de ophangsystemen naar beneden zijn gevallen. Onder de uitvakken zaten Feyenoordsupporters en daar is een aantal mensen lichtgewond geraakt. Lilian de Leeuw, directeur van Stadion Feijenoord, reageert geschrokken.
“Ik zit pas heel kort bij Stadion Feijenoord en anderen al heel lang, maar we hebben dit nog nooit meegemaakt. We doen dit al dertig jaar tijdens bijvoorbeeld Europese wedstrijden en het gaat nooit fout. Tot nu. Maar moedwillig kan alles kapot en ik ben dan ook echt geschrokken. Dit is nog gekker dan eerder met de toiletten, vooral omdat het de veiligheid van anderen aangaat. Je brengt ernstig de veiligheid in gevaar en als je de beelden terugziet dan is het echt waanzin."
Hoe groot de financiële schade is, is volgens De Leeuw moeilijk te zeggen. “Dat moet uitgezocht worden en daar gaan we maandag mee aan de slag. We laten dit onderzoek door een onafhankelijk expert uitvoeren omdat we daar geen enkele discussie over willen. Uiteindelijk zullen we PSV ervoor aansprakelijk stellen, dat is gebruikelijk.
Hoe de financiële afhandeling daarna verder gaat wordt uitgezocht, puur omdat in 2018 voor het laatst deze wedstrijd in De Kuip gespeeld werd en we de reglementen moeten nakijken. Maar je wilt een veilig stadion voor iedereen, daar zet je als eerste op in. Je denkt dan niet aan geld, maar vooral aan hoe je het veilig houdt en wie ervoor gestraft worden.”
Bij de laatste twee bekerfinales werd ook al flink huisgehouden in het stadion, met tienduizenden euro’s aan schade tot gevolg. PSV kreeg voor het afsteken van een niet geringe hoeveelheid vuurwerk tijdens de bekerfinale dit jaar in De Kuip van de KNVB een geldboete van 10.000 euro.
De Eindhovenaren hebben na de laatste competitiewedstrijd van het vorige seizoen uit bij AZ ook nog een straf van de KNVB gekregen. PSV wist daar door een 2-1 zege plek twee in de eredivisie veilig wist stellen en verzekerde zich daarmee van de voorrondes van de Champions League. Tijdens het duel in Alkmaar werd door aanhangers van PSV vuurwerk afgestoken, wat resulteerde in een boete van 11 duizend euro voor de club en een leeg uitvak tijdens het eerste uitduel van het nieuwe seizoen. Dan gaat PSV op bezoek bij Vitesse.
Na de aangifte zal onderzocht worden wat er precies is gebeurd en worden de camerabeelden samen met de politie bekeken om te achterhalen wie de verantwoordelijken zijn voor de schade. Ook zal worden gekeken hoe dit soort excessen in de toekomst voorkomen kunnen worden, zegt De Leeuw: "Ik wil dat iedereen veilig is in ons stadion. Voorafgaand aan zo’n regeling met de netten maak je met de autoriteiten de plannen. Maar als je nu opnieuw een plan moet gaan maken, wat kan je dan? Want als we een beter plan voor ogen hadden, dan hadden we dit allang uitgevoerd. We gaan in ieder geval terug naar de tekentafel om dit in de toekomst te kunnen voorkomen."

Reactie PSV

PSV heeft ook gereageerd op de vernielingen die vrijdag door meegereisde supporters van de club zijn aangericht: "We betreuren de incidenten rondom het vernielen van het net voor één van onze uitvakken afgelopen vrijdag. We gaan met alle partijen onderzoeken wat zich heeft afgespeeld, waarbij het identificeren van de daders onze prioriteit heeft."
Dennis Kranenburg sprak tijdens Radio Rijnmond Sport met Lilian de Leeuw (directeur Stadion Feijenoord) over de vernielingen tijdens Feyenoord - PSV. Het gesprek luister je hieronder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl