FEYENOORD

Aanpassingstijd? Niet nodig! Recordaankoop Ueda verwacht er direct te staan bij Feyenoord

Ayase Ueda poseert in het shirt van Feyenoord in De Kuip
Ayase Ueda poseert in het shirt van Feyenoord in De Kuip © Rijnmond
Nooit eerder werd er - voor Feyenoord begrippen - zo veel geld op tafel gelegd voor een speler. En dus zijn de verwachtingen groot rondom de nieuwe Japanse spits Ayase Ueda. Maandag liet hij voor het eerst sinds de contracttering in De Kuip van zich horen.
In de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal was Ueda nog niet inzetbaar voor Feyenoord. Het papierwerk voor zijn werkvergunning is nog niet afgerond. De verwachting is dat dit in deze werkweek wel lukt en daarna kan hij gaan meetrainen en spelen bij zijn nieuwe club.
Ueda kwam over van Cercle Brugge voor een gegarandeerd bedrag van negen miljoen. Dat kan door middel van bonusclausules nog verder oplopen. Eerder schreven wij al over wat hij met zijn snelheid gaat toevoegen aan het pressievoetbal bij Feyenoord.
Qua type voetbal zijn er vergelijkingen met hoe Cercle Brugge speelde, maar verschillen zijn er ook genoeg. Meevoetballen, zijn spel aan de bal. En de intensiteit die hoger ligt bij de landskampioen van Nederland ten opzichte van de nummer zes van België. Hoeveel aanpassingstijd heeft Ueda nodig bij Feyenoord?

Japanse media in De Kuip

Ook vanuit het land van de rijzende zon zijn er twee journalisten in de perskamer van het stadion, als Ueda zijn entree maakt. Rugnummer 9 op de rug, Ayase als naam op het shirt eronder. De in Nederland woonachtige Japanse journalisten nemen de eerste vragen aan hem voor hun rekening.
Daarna kan het Nederlandse journaille voor het eerst met hem spreken. Indirect, want er is een tolk nodig om de taalbarrière te overbruggen. Ueda is kort van stof en lijkt een spits te zijn van 'geen woorden maar daden'.
Hij heeft al een goede eerste indruk van zijn nieuwe club gekregen. “Rotterdam is een mooie stad en Feyenoord heeft een indrukwekkend publiek.”

Recordaankoop

Ayase Ueda is de duurste binnenkomende speler in de geschiedenis bij Feyenoord. Hij is zeker van zichzelf dat hij die status gaat waarmaken. “Ik voel geen druk. Ik heb wel zin om te gaan presteren en veel doelpunten te gaan maken. Een aantal dat ik nastreef? Zoveel mogelijk.”
Ayase Ueda na één van zijn vele doelpunten voor Cercle Brugge
Ayase Ueda na één van zijn vele doelpunten voor Cercle Brugge © Jimmy Bolcina / Orange Pictures
Hij sprak onder anderen met landgenoot Yukinari Sugawara van AZ over de overstap. “Mijn zaakwaarnemer heeft mij geholpen in de gesprekken met Feyenoord, maar ook met hem heb ik gesproken. De techniek en tactiek is anders in Nederland. Daar moet ik nog in groeien en in verbeteren.”
“Feyenoord gaf mij echt het gevoel dat ze mij wilden hebben. Dat gaf de doorslag om hierheen te komen en niet naar andere geïnteresseerde clubs te gaan.”

Lastig communiceren

Iets wat de aanpassing bij Feyenoord niet eenvoudiger maakt is de taalbarrière. Ueda spreekt geen Engels, laat staan Nederlands. Slot hanteert hele specifieke coaching over posities op het veld en het kan lastig worden om Ueda daarin te betrekken.
Neem het voorbeeld van Igor Paixao. In zijn eerste maanden had hij tijd nodig om precies te snappen wat er van hem verwacht werd, bijvoorbeeld qua positionering. En bij de Braziliaan was er dan nog het 'geluk' dat er met Danilo een speler in de selectie zat die Portugees sprak en voor hem kon vertalen.
Ueda viert een goal van Cercle Brugge tegen Seraing
Ueda viert een goal van Cercle Brugge tegen Seraing © Jimmy Bolcina / Orange Pictures
In het geval van Ueda is er niemand die voor hem kan tolken, zoals dat op de persconferentie wel gebeurde. “Bij Cercle Brugge kon ik nog helemaal niets. Nu begrijp ik een beetje Engels, dus dat is al iets beter dan toen. Maar dat moet beter en daar werk ik aan, het heeft alleen wel tijd nodig.”

Nalatenschap van Shinji Ono

Het is al breed uitgemeten maar Ayase Ueda is natuurlijk niet de eerste Japanner die het shirt van Feyenoord gaat dragen. Eerder gingen Shinji Ono en Ryo Miyachi hem voor. Met name Ono behaalde grote successen. Hij sprak een mooie videoboodschap in voor Ueda.
“Prachtig natuurlijk dat hij mij toespreekt. Ik hoop in zijn voetsporen te treden. Ook met succes in Europa ja,” hint hij op de duels in de Champions League die er aan komen dit seizoen.

Wanneer denkt hij op topniveau te zijn?

En dan naar het belangrijkste thema: Hoe lang denkt Ueda nodig te hebben voordat hij ook bij Feyenoord kan laten zien, wat hij in Brugge zo vaak liet zien. Een scorende en daarna juichende Ueda.
Ayase Ueda na een goal voor Cercle Brugge
Ayase Ueda na een goal voor Cercle Brugge © Orange Pictures / Nico Vereecken
“Ik heb geen aanpassingstijd nodig, ik ben er klaar voor om te gaan spelen. Zodra mijn werkvergunning in orde is natuurlijk.”
Feyenoord geeft aan dat het afwachten is wanneer dit geregeld is, maar uiteraard hopen zij dat zo snel mogelijk te kunnen doen. De club krijgt bericht wanneer hij de fysieke pas kan komen ophalen. Pas daarna mag hij meetrainen en spelen bij Feyenoord.
Die mogelijkheden zijn er op dinsdag of donderdag. Als zijn pas donderdag nog niet klaar is, dan wordt het over het weekend heen getild. In die situatie zou hij de wedstrijd tegen Fortuna Sittard nog aan zich voorbij moeten laten gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl