Aboutaleb: maak excuses voor slavernijverleden

De Nederlandse regering moet alsnog excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Dat zei burgemeester Aboutaleb zaterdagavond tijdens de jaarlijkse herdenking bij het slavernijmonument in het Lloydkwartier.

"Voor het leed dat tienduizenden is berokkend. Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis", aldus de burgemeester van Rotterdam.

Bij de herdenking in 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een 'mensonterende praktijk' en een 'schandvlek in onze geschiedenis'. Hij sprak diepe spijt en berouw uit. Maar excuses kwamen er niet.

Aboutaleb sprak zaterdag tijdens de herdenkingstoespraak bij het Rotterdamse slavernijmonument. Hij wil dat het kabinet een stap verder gaat. Wat Asscher toen zei paste in de tijdgeest, stelt Aboutaleb. "Het is nu tijd voor een volgende stap."

Slavernijmuseum


De plechtigheid in Rotterdam werd zaterdag bijgewoond door enkele honderden mensen. Er was ook een toespraak van voorzitter Carlos Goncalves van de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst. Hij pleitte ervoor dat het slavernijmuseum in Rotterdam komt.

Het is 155 jaar geleden dat de slavernij door Nederland werd afgeschaft in de voormalige Nederlandse Koloniën. Naast de officiële herdenkingsplechtigheid waren er verspreid over de stad ook allerlei feestelijke activiteiten ter gelegenheid van Keti Koto.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: