nieuws

Havenarbeiders neigen naar 'ja' in Optas-zaak

haven-rotterdam.cropresize.tmp.jpg
haven-rotterdam.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Vrijdagavond om acht uur zal blijken of de bijna 50.000 havenarbeiders akkoord met de schikking van de stichting Optas. De kans is groot dat de arbeiders akkoord gaan, blijkt uit de eerste bijeenkomsten.
De schikking met de stichting Optas gaat om 500 miljoen voor de aanvulling van de havenpensioenen. Deze schikking is er na jaren onderhandelen gekomen. Deze week zijn er verschillende informatiebijeenkomsten om de havenwerkers te informeren.
De twee bijeenkomsten woensdag in Rotterdam waren zeer druk bezocht. Het ziet er naar uit dat de meeste leden voor de schikking stemmen.
Stichting Optas beheerde de pensioenen, die ruim een jaar geleden een waarde van circa 1,7 miljard euro vertegenwoordigden. De rechten werden in 2007 doorverkocht aan verzekeraar Aegon. Sindsdien is er ruzie over het vermogen. Aegon potte in de ogen van havenwerkgevers en -werknemers het pensioengeld op. Bovendien wilde de Stichting Optas met de 1,3 miljard euro die het voor de verkoop van het fonds ving, sociale en culturele projecten in Amsterdam en Rotterdam sponsoren.
De stichting, die de belangen van de havenwerkers behartigt, verwacht dat als de havenarbeiders niet akkoord gaan, het nog jaren gaat duren voordat er de rechter een uitspraak doet. De vraag is of er dan nog geld te halen is.
Luister hier naar de reportage van verslaggever Leo Roubos: