CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 12 augustus: "Met Nedertarwe eet je het landschap een beetje mooier"

Graan
Graan © Pixabay
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag vanaf 08:00 uur mee naar de wereld van Nedertarwe, kansen voor Rotterdam om grondstoffenleverancier te worden van de circulaire textielindustrie, een rotsplantje dat de tuin uit wandelt en een novelle over het leven dat niet altijd maakbaar is.
Nederlands brood wordt nu vooral gebakken met graan uit het buitenland. Met een nieuw initiatief van meelfabrikant Koopmans werken molenaars, bakkers en boeren samen om brood te bakken van eigen bodem, met een nieuw soort graan dat duurzaam wordt geteeld. Ook onder de rook van Rotterdam verbouwen boeren Nedertarwe.
Boer Wouter Vijfwinkel inspecteert de tarwe
Boer Wouter Vijfwinkel inspecteert de tarwe © Rijnmond

Beter voor de natuur

Chris Natuurlijk is bij Wouter Vijfwinkel uit Hellevoetsluis op Voorne-Putten. Hij is een van de boeren die Nedertarwe verbouwt, graan dat nu eens niet voor dierlijke consumptie is, maar voor de mens. Anthonie Stip van de Vlinderstichting en Dirk Kunst van Rotterdam de Boer op, vertellen hoe ook de natuur profiteert van de productie van Nedertarwe. “Je eet het landschap er een beetje mooier door.”
(v.l.n.r) Anthonie Stip, Wouter Vijfwinkel en Dirk Kunst
(v.l.n.r) Anthonie Stip, Wouter Vijfwinkel en Dirk Kunst © Rijnmond

Het hemd van het lijf

Broeken, jurken, lakens, handdoeken. Veel textiel komt op de vuilnisbelt terecht en eindigt in de verbrandingsoven. Slecht voor het milieu en zonde van de grondstoffen. Blue City, broedplaats voor circulaire economie in het oude zwembad Tropicana in Rotterdam, vindt dat er iets moet veranderen en ziet kansen voor Rotterdam - een ‘hotspot' van textiel sorteerders - om grondstoffenleverancier te worden van de circulaire textielindustrie.
(v.l.n.r.) Marieke Koemans (Erdotex), Virpi Heijbroek (gemeente Rotterdam) en ketenexpert Hilde van Duyn in Bluecity010
(v.l.n.r.) Marieke Koemans (Erdotex), Virpi Heijbroek (gemeente Rotterdam) en ketenexpert Hilde van Duyn in Bluecity010 © Rijnmond
Hoe, dat hoor je in Resetting Fashion, een serie Engelstalige podcasts van Blue City, de gemeente Rotterdam, sorteerders uit de regio en ketenexpert Hilde van Duijn. Chris Natuurlijk vraagt deelnemers aan de podcast het hemd van het lijf.
Sortering textiel bij Erdotex Recycling Ridderkerk
Sortering textiel bij Erdotex Recycling Ridderkerk © Blue City010

Marjoleinbekje wandelt de tuin uit

Melitta van Bracht, botanicus van de Botanische Tuin Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid is trots op de nieuwe aanwinst in de collectie van de tuin: het marjoleinbekje. Het is een rotsplantje dat graag uit de tuin ontsnapt en dat nu de stad is ingetrokken.
Marjoleinbekje
Marjoleinbekje © Stadsplanten.nl: De urbane flora van Nederland foto: Peter Hegi

Daar alleen

Peter Snel vertelt in de studio over zijn eerste boek Daar alleen, een novelle over het leven dat niet altijd maakbaar is omdat er zoiets bestaat als lot, geluk of pech.
Zaterdag 12 augustus van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl