Onderzoeksraad aan de slag met olielekkage Botlek

Er komt een onderzoek naar de botsing van een tankschip op 23 juni in de haven van Rotterdam. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kijkt naar de oorzaak van de aanvaring en naar de beheersing van de milieuschade nadat de Bow Jubail stookolie lekte.

De Onderzoeksraad had vorige week al aangegeven om een voorlopig onderzoek te starten. Vanwege de omvang van de milieuschade zegt de Onderzoeksraad op basis van internationale afspraken verplicht te zijn onderzoek te doen naar de oorzaak van de aanvaring. Dat doet ze met het onderzoeksteam van Odfjell uit Noorwegen, waar het schip staat geregistreerd.

De Raad heeft ook besloten te kijken naar de maatregelen die direct na de botsing zijn getroffen om de milieuschade te beperken.

Afbeelding
Foto:Odfjell

Jaar


Naar verwachting duurt het een jaar voordat het eindrapport zal worden gepubliceerd. Dat heeft onder meer te maken met de procedures die de Onderzoeksraad hanteert bij het verzamelen, analyseren en verifiëren van de onderzoeksinformatie.

De Bow Jubail klapte op zaterdag 23 juni op de steiger bij LBC in de Derde Petroleumhaven. Als gevolg daarvan lekte het schip de brandstof, 220 ton stookolie. De oorzaak van de botsing is nog onbekend.

Het schip ligt nu bij Damen Verolme in de Botlek om te worden gerepareerd.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Olielekkage Botlek Rotterdam
Deel dit artikel: