SPARTA

Sparta wint met moeite van promovendus PEC Zwolle (1-2)

Sparta viert in het uitduel met PEC Zwolle de 0-1
Sparta viert in het uitduel met PEC Zwolle de 0-1 © VK Sportphoto - Danny de Groot
In de eredivisie heeft Sparta zaterdagavond de eerste overwinning van het seizoen gepakt. De Rotterdammers zegevierden bij PEC Zwolle (1-2), maar het ging zeker niet gemakkelijk voor de Kasteelclub.
Het was de eerste officiële wedstrijd van Rijsdijk als hoofdtrainer van Sparta. Vorig seizoen verving hij al eens Maurice Steijn, die inmiddels met de scepter zwaait bij Ajax. Tegen PEC Zwolle had de 46-jarige Rijsdijk geen Mike Eerdhuijzen en Koki Saito tot zijn beschikking. Vooral de afwezigheid van de Japanse smaakmaker viel op. Saito bleek niet fit genoeg om te starten tegen de promovendus.
Jeroen Rijsdijk over debuut: 'Ik heb genoten, maar er zat een bepaalde druk op'
PEC Zwolle mocht vorig seizoen als de nummer twee van de eerste divisie rechtstreeks naar de eredivisie toe. De rentree voor de blauw-witten had wel één smetje. Vanwege een vuurwerkstraf van de KNVB bleven de vakken van de harde kern leeg. De Rotterdammers konden op hun beurt rekenen op een volledig gevuld uitvak.
De aanhang van PEC Zwolle protesteert tijdens het duel met Sparta tegen de straf van de KNVB
De aanhang van PEC Zwolle protesteert tijdens het duel met Sparta tegen de straf van de KNVB © VK Sportphoto - Danny de Groot
In de zevende minuut werd de eerste Spartaanse aanval genoteerd. Aan de linkerkant gaf Vito van Crooij de bal hard voor, maar bij de tweede paal scoorde Arno Verschueren niet. De Belg schoot in het zijnet. Even later zou de bal wél in het doel liggen. Sparta kreeg daarbij wat hulp van PEC Zwolle. Sam Kersten werkte een voorzet van Saïd Bakari ongelukkig in de eigen goal (0-1).

Van den Berg zet Sparta onder druk

Vervolgens leek er niets aan de hand voor Sparta, maar halverwege de eerste helft werden de Rotterdammers slordiger. Zo leverde Bakari de bal plotseling in, waarna de thuisploeg omschakelde. Uiteindelijk ging bij die fase het schot van Davy van den Berg net naast. Een paar tellen daarna kopte diezelfde middenvelder van PEC Zwolle de bal in de handen van Sparta-keeper Nick Olij. Vlak voor de rust stond het vizier van Van den Berg wederom niet op scherp. Hij trapte in kansrijke positie de bal naast.
Bart Vriends na PEC Zwolle-Sparta (1-2): 'Heerlijk om meteen vertrokken te zijn'
Maar daar bleef het niet bij. In de blessuretijd van de eerste helft haalde Bakari een schot van Van den Berg voor de lijn weg. Daarna tikte Olij nog een poging van Lennart Czyborra uit zijn rechterhoek. PEC Zwolle maakte werk van de gelijkmaker. Sparta had het lastig met de promovendus.

Lauritsen trefzeker in de counter

Na de pauze begon Sparta scherp aan de tweede helft. In de vijftigste minuut kreeg debutant Pelle Clement een enorme kans op het tweede doelpunt van de avond. De Spartaan stuitte op PEC Zwolle-doelman Jasper Schendelaar. Clement verzaakte om tegen zijn oude werkgever te scoren.
Pelle Clement stuit tijdens PEC Zwolle-Sparta op keeper Jasper Schendelaar
Pelle Clement stuit tijdens PEC Zwolle-Sparta op keeper Jasper Schendelaar © VK Sportphoto - Danny de Groot
Na een uur dook PEC Zwolle voor het eerst in de tweede helft gevaarlijk op. Debutant Tijs Velthuis gaf Ferdy Druijf te veel ruimte, waarna de spits van de thuisploeg uithaalde. Olij was bij de les en pakte het schot in de korte hoek. Even later knalde Van den Berg de bal naast het doel van Sparta. Ook stichtte PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen gevaar met een kopbal.
Maar Sparta verdubbelde de score in de zeventigste minuut. In de omschakeling schoot Tobias Lauritsen feiloos raak. Na deze 0-2 zette PEC Zwolle aan. Oud-Spartaan Lennart Thy bracht met de aansluitingstreffer de spanning in de wedstrijd terug (1-2).
Zo klonk de 0-2 van Tobias Lauritsen bij PEC Zwolle-Sparta op Radio Rijnmond
Dat doelpunt bleek de aanzet tot een hectische slotfase. Daarin kreeg Sparta geen strafschop nadat invaller Charles-Andreas Brym door Van Polen werd gehaakt. Scheidsrechter Joey Kooij werd bij deze fase door de VAR naar het scherm geroepen, maar hij besloot om de bal niet op de stip te leggen.
In de blessuretijd waren er nog kansen voor Camiel Neghli en Kersten, die niet resulteerden tot goals. Sparta won nu eindelijk wél op de eerste speeldag in de eredivisie. Tijdens de vorige 25 keer gebeurde dat namelijk niet.

PEC Zwolle - Sparta 1-2 (0-1)

13' 0-1 Sam Kersten (eigen doelpunt)
70' 0-2 Tobias Lauritsen
82' 1-2 Lennart Thy
Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam; De Guzmán (58' Van Mullem), Verschueren, Kitolano (71' Neghli); Clement (85' Meissen), Lauritsen (85' Brym), V. Van Crooij
Kijk hieronder naar de NOS Sport-samenvatting van PEC Zwolle-Sparta:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl