Rotterdam helpt suikerpatienten van medicijnen af

Rotterdam is een project begonnen om diabetes type 2 bij Rotterdammers aan te pakken. Door een combinatie van slimmer eten, meer bewegen, rust en ontspanning kunnen zij genezen van hun suikerziekte.

In Nederland lijden 1,2 miljoen mensen aan diabetes type 2. Zij maken door de ziekte niet genoeg insuline aan, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten.

Patiënten kunnen daardoor last hebben van kortademigheid, vermoeidheid, slechter wordende ogen, terugkerende infecties zoals blaasontsteking en wonden die slecht genezen, soms met amputatie tot gevolg.

Driehonderd deelnemers


Met 'Keer Diabetes Om' probeert de stad ervoor te zorgen dat het aantal diabetespatiënten vanaf 2020 niet meer groeit. Deelnemers worden zes maanden lang begeleid en krijgen anderhalf jaar nazorg.

Het is de bedoeling dat na de zomer driehonderd Rotterdammers meedoen met het project. In augustus zal nog volop worden geworven.

'Eindelijk van insuline af'


De eerste groep van twintig deelnemers wordt sinds een maand begeleid naar een gezonde leefstijl met het programma Keer Diabetes Om. De diabetici hadden donderdag een terugkomdag en zijn enthousiast.

"Na veertig jaar ben ik eindelijk van de insuline af," vertelt de 73-jarige Albert Groen. Ook deelnemers Dino Pardo en Nel de Vries hoeven niet meer te spuiten.

"We geven iedere deelnemer oprechte aandacht en werken samen met artsen, diëtisten en andere hulpverleners", legt coach Marcel Dekker uit.

Kosten


Patiënten kunnen daardoor niet alleen gezonder worden, het kan de samenleving ook veel geld schelen als de ziekte onder controle is. Als alle Nederlanders met diabetes met type 2 genezen of minder insuline hoeven te spuiten, levert dat een besparing van 2,7 miljoen euro op.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: