Drie nieuwe eigenaren kopen stoomgemaal 'Het Vissertje' voor 1 euro

Het stoomgemaalcomplex 'Het Vissertje' in Dordrecht wordt door de gemeente voor 1 euro verkocht aan twee architecten en een aannemer. Zij gaan gezamenlijk het complex restaureren en er wonen en werken.

De gemeente probeert het bekende voormalige stoomgemaal al lange tijd te verkopen. Verschillende geïnteresseerden hebben zich door de jaren heen gemeld met plannen, maar dat leidde nooit tot een overeenkomst.

Zo'n tien jaar geleden wilde de gemeente Dordrecht nog 350 duizend euro voor het pand hebben, maar die eisen zijn inmiddels bijgesteld. Dat komt onder ander doordat de nieuwe eigenaren een flinke investering moeten doen om het gebouw in oude glorie te herstellen.

Symbolisch


De gemeente Dordrecht doet het gebouw daarom ook voor het symbolische bedrag van 1 euro van de hand.

In het historische gebouw komen een woning, een architectenkantoor en kleinschalige horeca. De nieuwe eigenaren zijn twee architecten en een aannemer.

De architecten zorgen voor de renovatieplannen en de aannemer is met zijn bedrijf gespecialiseerd op het gebied van riool en gemaal. Hij zal een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en er met zijn gezin gaan wonen.

Prachtig


Het gemaal, inclusief de voormalige kolenschuur, wordt gerestaureerd.

"Prachtig dat dit historische complex behouden blijft voor de toekomst. Met dit nieuwe initiatief wordt gemeentelijk vastgoed verkocht en biedt het ruimte voor een mooie ontwikkeling", zegt wethouder Maarten Burggraaf (Vastgoed) over de verkoop.

De nieuwe eigenaren gaan op korte termijn in gesprek met de buurt en de gemeenteraad om hun plannen toe te lichten.

Gemaal


Het gemaal werd gebouwd in 1906 en later uitgebreid met een dienstwoning voor de polderwachter en een schuur. Het staat op een unieke locatie: aan de haven van de rivier het Wantij en gelegen aan de fietsroute langs de Stadspolders naar de Biesbosch.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: