CHRISNATUURLIJK

De paden op, de havens in met Chris Natuurlijk van zaterdag 19 augustus

Uitzicht vuurtoren stadsstrand Vlaardingen
Uitzicht vuurtoren stadsstrand Vlaardingen © Rijnmond
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag vanaf 08:00 uur mee op een wandeling door havensteden, de wereld van een kraaienfamilie uit ‘s-Gravendeel en het leven van een Rotterdamse straatjongen die wetenschapper werd.
“Weg met de saaie bospaden”, schrijven de gebroeders Volkers in hun gids Wandelen in havensteden. Dit is andere koek. “Dit is voor wandelaars die houden van uitwaaien, het gekrijs van meeuwen, de geur van zeewater en stookolie.”
Hans (l) en Kees Volkers met hun wandelgids op het stadsstrand in Vlaardingen
Hans (l) en Kees Volkers met hun wandelgids op het stadsstrand in Vlaardingen © Rijnmond

"Wie nog nooit in Vlaardingen is geweest - en dat zijn er velen - zal versteld staan."

Chris Natuurlijk wandelt een stukje mee met de broers Hans en Kees Volkers door hun geboortestad Vlaardingen. Het is een van de negen historische wandelingen door Nederlandse zeehavens die zij beschrijven in de gids Wandelen in Havensteden.
Wie nooit in Vlaardingen is geweest, zal versteld staan, zeggen de broers Hans (r) en Kees Volkers in hun gids Wandelen in havensteden
Wie nooit in Vlaardingen is geweest, zal versteld staan, zeggen de broers Hans (r) en Kees Volkers in hun gids Wandelen in havensteden © Rijnmond

Nieuwe kraaienavonturen uit 's-Gravendeel

Dagelijks brengt Arie Pieters een bezoekje aan de kraaienfamilie aan de oevers van de Dordtse Kil in de Hoeksche Waard. Al jaren volgt de fotograaf en schrijver uit 's-Gravendeel het wel en wee van vader Clark en moeder Carol. In negen jaar heeft Pieters een hele serie boekjes geschreven over het paartje kraaien en hun nakomelingen. Nu is er weer een nieuw deel, Morrigan's schaduw. Daarin gaat hij dieper in op de mythologie rond kraaien die in oude culturen werden vereerd, maar sinds de middeleeuwen een slechte reputatie hebben.
Pater familias Clark
Pater familias Clark © Arie Pieters

Van straatschoffie tot wetenschapper

Hoe word je in vijftig jaar van straatjongen tot wetenschapper? En vice versa? Dat lees je in het autobiografische boek Sjakie!!, van historicus Sjaak van der Velden (1954), die opgroeide in Delfshaven in Rotterdam en na een studie geschiedenis in Leiden timmerman en kroegbaas werd. Pas later in zijn leven keerde hij terug naar zijn oude liefde geschiedenis en promoveerde hij op Stakingen in Nederland 1830 - 1995. In Chris Natuurlijk komt hij over zijn boek vertellen.
Sjakie!! in de studio bij Rijnmond
Sjakie!! in de studio bij Rijnmond © Rijnmond
Zaterdag 19 augustus van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl