nieuws

App moet brugopeningen rond Spijkenisse voorspellen

Wie over de bruggen bij Spijkenisse moet, kan volgend jaar op een app zien of er een brugopening valt te verwachten. De gemeente Nissewaard hoopt dat mensen dan hun reis beter kunnen plannen en minder vaak voor een verrassing komen te staan. De app kost de gemeente meer dan 30 duizend euro.
De Botlekbrug en de Spijkenisserbrug zijn berucht. Niet alleen kampen ze geregeld met storingen. Het is ook moeilijk te zeggen wanneer de bruggen open moeten voor de scheepvaart. Daardoor mijden weggebruikers de bruggen, zegt de gemeente.
Nissewaard heeft bij Rijkswaterstaat aangedrongen op een oplossing. Die komt met een speciale app, de 'brugopeningsvoorspeller.'
De app moet laten zien wanneer de bruggen opengaan. Er zijn meer apps die dat doen, maar die laten vooral de vaste brugtijden zien. De nieuwe app is slimmer, zegt wethouder Igor Bal.

Voorspelling


Volgens Bal combineert de app meerdere gegevens, zoals de getijden en de aankomende scheepvaart. Daardoor is een voorspelling mogelijk wanneer een schip bij de bruggen aankomt.
Het idee is dat mensen daar dan rekening mee kunnen houden en eventueel een andere route kiezen. Het verkeer stroomt dan beter door en dat is winst voor het milieu, denkt Bal.
De ontwikkeling van de app kost in totaal 230 duizend euro. Het grootste deel daarvan neemt Rijkswaterstaat voor zijn rekening. Verder betalen het Havenbedrijf Rotterdam en de Metropoolregio mee. Nissewaard draagt maximaal 40 duizend euro bij.

Andere aanbieders


Over het bedrag waren vragen gerezen in de gemeenteraad. Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal vindt dat de gegevens voor dat geld ook beschikbaar moeten komen voor bijvoorbeeld navigatiesystemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl