nieuws

Merwedegijzelaars krijgen gezicht

razzia.cropresize.tmp.jpg
razzia.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Een DVD en een boek moeten meer bekendheid geven aan de razzia die in 1944 plaats had in de Alblasserwaard. Honderden zogenaamde Merwedegijzelaars werden toen opgepakt en afgevoerd naar strafkamp Amersfoort.
Veel over deze razzia was nog niet bekend, omdat overlevenden er nauwelijks over praten. Filmmaker Gert Romijn en schrijfster Anja van der Starre hebben vijf Merwedegijzelaars bereid gevonden om hun verhaal te doen.
Het verhaal van de Merwedegijzelaars begint als een onschuldige bakker uit Giessendam wordt doodgeschoten door NSB-ers. Het verzet in de Alblasserwaard komt met een vergeldingsactie, waarbij twee NSB-ers om het leven komen. Dat pikken de Duitsers niet en op 16 mei 1944 worden 600 voornamelijk jonge mannen uit Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht opgepakt en afgevoerd. De meesten worden na een aantal maanden weer vrijgelaten, maar 25 Merwedegijzelaars zijn nooit teruggekeerd.
Het boek van Anja van der Starre en de DVD van Gert Romijn zijn te bestellen via de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam.
Kijk hier naar de reportage van Justus Cooiman:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl