Rotterdam werkt mee aan millitaire 'snelweg'

Rotterdam gaat samen met de ministeries van Defensie en Infrastructuur en spoorbeheerder ProRail een militaire 'snelweg' aanleggen. De leiders van de NAVO-landen hebben daar woensdag in Brussel groen licht voor gegeven.

Om militaire transporten soepel door Europa te laten bewegen, moet er nog veel gebeuren. Nu kan het vanwege allerlei papierwerk weken en soms wel maanden duren voordat er toestemming is.

Tankproof


Nederland heeft al stappen gezet om sneller groen licht te geven, bijvoorbeeld bij oefeningen in Oost-Europa. Om er zeker van te zijn dat wegen, sporen en bruggen ‘tankproof’ zijn, trekt het coördinerende ministerie van Defensie op met onder meer de gemeente Rotterdam.

Het project moet er ook aan bijdragen dat munitie en andere gevaarlijke stoffen veiliger vervoerd kunnen worden.

Defensie heeft een 'coördinatiecel’ voor Nederland opgericht en een taskforce die de contacten met de EU en de NAVO verzorgt. "De verslechterde veiligheidssituatie rond Europa vraagt om een groter reactievermogen. Meer militaire mobiliteit betekent namelijk ook meer afschrikking", aldus defensieminister Ank Bijleveld.

Troepenverplaatsingen


De 29 NAVO-lidstaten spraken af dat er eind volgend jaar binnen vijf dagen diplomatieke toestemming moet zijn voor militaire transporten. De routes moeten nog dit jaar duidelijk zijn.

Elk land gaat een nationaal plan maken, waardoor grote troepenverplaatsingen in 2024 veel efficiënter moeten verlopen. "Nu nog reizen toeristen makkelijker door Europa dan degenen die hen beschermen, onze militairen. Dat moet echt veranderen", aldus Bijleveld.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: