WETHOUDER

Rotterdamse wethouder Enes Yigit stopt per direct: 'Functioneren werd mij lastig gemaakt'

De Rotterdamse wethouder Enes Yigit
De Rotterdamse wethouder Enes Yigit © Eric Fecken
De Rotterdamse wethouder van Armoede Enes Yigit stopt per direct. Dat meldt hij op sociale media. Hij zegt deze zomer nagedacht te hebben en daarop besloten om zijn functie neer te leggen. Bronnen binnen het stadhuis zeggen dat er een heel andere reden is voor het voortijdig vertrek: de wethouder functioneerde niet.
Yigit zou zijn stukken slecht lezen, niet goed op de hoogte zijn van cruciale onderwerpen en regelmatig belangrijke bijeenkomsten missen, waaronder belangrijke VNG-vergaderingen. Ook toonde hij volgens mensen die met hem moesten werken geen zelfreflectie, schrijft het AD. Veel directe medewerkers, onder wie zijn voorlichters, gooiden de handdoek in de ring.
"In mijn wethouderschap heb ik vele malen te maken gehad met disproportioneel veel weerstand vanuit verschillende hoeken", schrijft Yigit op sociale media. "Het was voor mij soms lastig om niet op de inhoud van mijn werk beoordeeld te worden, maar aangevallen te worden op mijn persoon."
Yigit zegt daar prima mee om te kunnen gaan, maar het stak hem dat 'in tijden van inflatie, terwijl Rotterdammers door het ijs dreigden te zakken, het vaak draaide om politiek gewin. Ik vond dit pijnlijk voor de Rotterdammers'.
Als jongste wethouder van het college wilde Yigit naar eigen zeggen vernieuwing en diversiteit in de organisatie brengen. "Dit zorgde voor spanningen en hierdoor werd ook het functioneren mij lastig gemaakt."
Ook op privévlak maakte de gestopte wethouder veel mee, waaronder de aardbeving in Turkije die ook aan familieleden van hem het leven kostte. "Het gemis voelen wij nog elke dag. Het is hard en het relativeert uiteindelijk een heleboel. De vergankelijkheid van het leven is uiteindelijk een gegeven..."
Vlak voor het zomerreces van de politiek presenteerde Yigit nog zijn armoedeplan. Daarin staan drie punten die hij wilde gaan aanpakken: armoedeproblemen vroeg signaleren, mensen beter begeleiden en hulp voor mensen in armoede minder complex maken. Hij kreeg veel kritiek, met name vanuit de oppositie. ChristenUnie, PvdA en GroenLinks lieten weten het plan te mager te vinden.
Yigit reageerde destijds door te zeggen dat hij kritiek prima vindt, maar hij vond ook dat hij snel gehandeld had in de aanpak van armoede.

'Gemis voor Rotterdam'

Collega-wethouder van Denk, Faouzi Achbar, zegt dat hij Yigit als wethouder enorm gaat missen. "Ik betreur het echt enorm. Ik heb met hem mooie dingen weten te realiseren voor de stad. Het zal een gemis zijn voor Rotterdam." Achbar hoopt dat Yigit op een andere manier betrokken kan blijven bij de stad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl