Celstraffen voor witwassen van drugsgeld

De rechter in Rotterdam heeft zeven verdachten veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Zij krijgen straffen tot vier jaar cel.

Het ging om grote sommen geld en luxegoederen als woningen en auto’s. Het geld was afkomstig uit de grote drugszaak rond de corrupte douanier Gerrit G. Hij gaf onder meer geld en cadeaus aan een vrouwelijke collega. Zij krijgt de laagste straf: 100 uur werkstraf.

Angelique, de vriendin van drugshandelaar Dennis van den Berg, moet twee jaar de cel in. Zij kocht een BMW X6 en had ruim drie ton contant in huis liggen, onder meer in een tasje van Marlies Dekkers.

Volgens de verdachte was het contante geld afkomstig van een onverwachte erfenis van haar overleden man. Het zou gaan om gespaard handgeld van de chauffeurs van zijn transportbedrijf.

Chauffeurs


De rechter vindt dat ongeloofwaardig: het geld was deels in grote coupures, van 100, 200 en 500 euro's. "Die worden in de reguliere economie al niet of nauwelijks gebruikt, laat staan dat het was overgebleven van het handgeld van de chauffeurs."

In een reactie op het vonnis zegt zij: "De rechtbank heeft niet geluisterd. Je mag blijkbaar in Nederland geen erfenis van je overleden man ontvangen."

De ex-vrouw van Dennis van den Berg kwam er genadiger af: zij kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De rechter hield er daarbij rekening mee dat de vrouw een gehandicapte dochter moet verzorgen.

Zonnepanelen


In haar geval was 460.000 euro drugsgeld gebruikt. Zelf beweerde zij 'een stomme huismoeder te zijn' die geen idee had van de criminele activiteiten. Onzin, zegt de rechter: uit afgeluisterde gesprekken wordt duidelijk dat zij wist dat haar (toenmalige man) geen succesvol ondernemer in zonnepanelen was.

"Zij heeft het over een 'dekmanteltje' en zegt ook dat Dennis de ballen verstand heeft van zonnepanelen."

De hoogste straf, vier jaar cel. was voor Sjef H., de boekhouder van Gerrit G. en Dennis van den Berg. Volgens de rechter was hij "een onmisbare schakel voor het witwassen van grote geldbedragen, door het bedenken van constructies waarmee illegale gedragingen legaal werden."

De vader van Angelique kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke straf van een half jaar. Hij had onder meer een Jaguar gekocht en business seats bij Feyenoord. Twee andere verdachten zijn veroordeeld tot 1 en 2 1/2 jaar cel.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam rechtbank
Deel dit artikel: