SEKSUEEL MISBRUIK

Tranen van opluchting als pubermeisjes horen dat 'Lars' jarenlang de cel in moet voor chantage met naaktfoto's

Een 26-jarige man uit Piershil krijgt vier jaar celstraf, waarvan één voorwaardelijk, omdat hij tientallen pubermeisjes dwong om erotische video's en foto's van zichzelf te maken. Om nieuwe foto's af te troggelen, stuurde hij soms eerder verkregen of zelfgemaakte naaktfoto's naar ouders, vrienden en klasgenoten van de slachtoffers.
Op de publieke tribune zijn gespannen gezichten te zien. Een aantal slachtoffers is aanwezig, soms met hun ouders. Via een videoverbinding wordt er ook thuis meegekeken. De rechter komt meteen terzake in zijn vonnis. "U krijgt drie jaar cel opgelegd en een jaar voorwaardelijk. Voor het dwingen van iemand iets te doen door bedreiging, ontucht met een minderjarige onder de zestien, smaadschrift (iemands naam besmeuren, red.) en het maken en hebben van kinderporno."
De chantage dreef meerdere pubermeisjes zo in het nauw dat ze zelfmoord overwogen, werd twee weken geleden duidelijk tijdens de rechtszaak. "Een hele klas die je uitlacht, ik durfde de gang niet meer op en de klas niet meer in", vertelde een slachtoffer. Een ander brak na een lief bedoelde aanraking de vinger van haar oma. "Ik ben inmiddels bijna negentien, maar ik ben nog steeds niet de oude."
Uiteindelijk deden 21 slachtoffers van de man uit Piershil aangifte. Tientallen andere meisjes waren niet te traceren of vonden een rechtszaak emotioneel te belastend. De verdachte gaf vrijwel alles en toe en bood ook excuses aan. "Ik weet dat ik levens heb verwoest en dat spijt me verschrikkelijk", zei hij.

'Leed niet te overzien'

Door autisme en een seksuele stoornis richtte hij zich op meisjes van 12 tot 16 jaar. "U heeft daarbij uw eigen seksuele driften voorop gesteld. U heeft op bijzonder brute en meedogenloze wijze de jonge meisjes benaderd. U heeft diep ingegrepen in hun persoonlijke levenssfeer, in een fase in hun waarin ze kwetsbaar zijn. Hun smeekbeden om de foto's en video's niet te delen, heeft u bij herhaling genegeerd", zei de rechter daarover.
Of het nou ging om één foto of 32 video's; voor iedereen was het leed niet te overzien.
Advocaat Van Loosbroek
De man deed zich voor al de 15- of 16-jarige 'Lars van Dijk', compleet met gejatte profielfoto. Na verloop van tijd vroeg hij om naaktfoto's. Kwamen ze hem niet tegemoet - wat meestal gebeurde - dan manipuleerde hij met speciale software 'gewone' foto's van de meisjes tot naaktfoto's. Daarmee dwong hij de meisjes meermaals voor hem te poseren en seksuele handelingen met zichzelf uit te voeren. Blokkeerden ze hem of vluchtten ze weg, dan zette hij grof geschut in en stuurde hij naaktfoto's naar de omgeving van de slachtoffers.
"Ze zijn heel tevreden dat het achter de rug is. De veroordeling is wat ze verwachtten. Ze zijn er content mee", reageert advocaat Ellen van Loosbroek namens de slachtoffers. "Het was een heel spannende dag en er vloeiden tranen van opluchting. Dit zou een mooi moment zijn om het helemaal af te sluiten en verder te gaan met je leven. Ze zijn allemaal nog zo jong."
De advocaat zegt dat 18 van de 21 slachtoffers nog altijd minderjarig zijn. "Of het nou ging om één foto of 32 video's; voor iedereen was het leed niet te overzien."
Advocaat van Loosbroek raadt toekomstige slachtoffers aan niet zelf de problemen op te willen lossen, maar naar ouders, school of de politie te stappen. "De meisjes die het voor zichzelf hielden, kwamen nog meer in psychische nood omdat ze thuis niets kwijt konden. Er was geen begrip voor hun handelen op dat moment. Als je zo jong in zulke zware problemen zit dan heeft dat gevolgen voor je bestaan. Echt, deel het zo snel mogelijk."
Naast een celstraf van drie jaar krijgt de man uit Piershil ook een jaar voorwaardelijk. Na zijn vrijlating moet hij drie jaar lang zijn computer en telefoon laten controleren. Ook moet hij alle 21 slachtoffers een schadevergoeding betalen. De claims variëren van 1000 euro tot 7800 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl