FOTOGRAFIE

Deze fotografen maken écht mooie foto's van Rotterdam

Duizenden reacties kreeg Jeroen van Dam op deze foto, gemaakt vanuit De Rotterdam
Duizenden reacties kreeg Jeroen van Dam op deze foto, gemaakt vanuit De Rotterdam © Jeroen van Dam
De zon gaat onder, de hemel kleurt oranje en je weet al hoe laat het is. Je hele timeline van Instagram stroomt vol met mensen die hun uitzicht delen. Soms zijn die foto's mooi, soms niet. En soms zijn ze oogverblindend. Omdat Rotterdam erop staat bijvoorbeeld. Of omdat ze gemaakt zijn door mensen die echt kunnen fotograferen.
Fotografen zoals Jeroen van Dam, Jelte Lagendijk en Paddy Tuijn. Rijnmond vroeg deze Rotterdamse stadsfotografen naar hun meest bijzondere foto en het verhaal áchter dat beeld.

Jelte Lagendijk

Hoe druk en dynamisch de stad ook kan zijn, Jelte Lagendijk legde dit 'rustmoment' vast
Hoe druk en dynamisch de stad ook kan zijn, Jelte Lagendijk legde dit 'rustmoment' vast © Jelte Lagendijk
“De dame die uitkijkt over het water, dat is mijn favoriete foto”, zegt Jelte Lagendijk, op Instagram bekend onder de naam @j3lte. De geboren Rotterdammer maakte de foto aan de Maas in de nazomer van 2022.
“Deze scène, met de dame die aan het water zat, greep me heel erg. Je ziet haar zitten en daarachter heb je een hele herkenbare Rotterdamse achtergrond. Je ziet een stukje van de Willemsbrug, je ziet de Zalmhaventoren. Dat pakte me, zeker met die zonsondergang. De stad is dynamisch en best wel druk, maar ondanks dat kun je ook nog rustmomenten vinden.”
Het is dat gevoel dat Lagendijk met zijn foto ook wil uitbeelden. “Ik zet even een koptelefoon op, ga even muziek luisteren, geniet van de zonsondergang en vind een rustmomentje. Zeker met de zonsondergang zijn de kleuren en de sfeer mooi en rustgevend. Even stilstaan en naar de stad kijken, dat vind ik altijd hele mooie momenten.”
Het liefst dus bij zonsondergang, voor Lagendijk het favoriete moment om een fraaie plaat te schieten. “Met het zonlicht zie je de stad denk ik op z’n mooist, zeker als je bij een mooie zonsondergang langs het water loopt. De kleuren, de sfeer. Rotterdam vind ik bij zonsondergang het mooist. Ik kijk uit op de Kop van Zuid en het Noordereiland, dat is altijd een prachtig gezicht in de avond.”
Lagendijk focuste zich als hobbyfotograaf in eerste instantie op architectuur. “Maar inmiddels is dat meer straatfotografie geworden. Mensen vastleggen in de stad vind ik heel fijn. Voor mij is een goede foto een foto die een bepaalde emotie oproept. Als het een bepaalde emotie oproept, bedenk je er een verhaal bij. Het leuke daarbij is dat het verhaal dat je bedenkt altijd het verhaal is van degene die de foto bekijkt. Dat vind ik leuk aan dit soort foto’s, je krijgt er bepaalde gedachtes bij.”

Jeroen van Dam

Het kostte Jeroen van Dam zes (!) jaar om deze foto te maken, maar de aanhouder wint
Het kostte Jeroen van Dam zes (!) jaar om deze foto te maken, maar de aanhouder wint © Jeroen van Dam
“Rotterdam heeft wel vaker mist, maar de lage mist zoals op de foto komt maar twee, drie dagen per jaar voor", vertelt Jeroen van Dam, die op Instagram (@jeroenvandam) liefst 44 duizend volgers heeft. "Vanaf de straat kun je het niet zien. De bovenkant van de mist ligt op zo’n 100 meter hoogte, weet ik inmiddels. In de rest van de stad heb je heldere lucht, maar boven de rivier hangt eigenlijk een wolk.”
En dus wist Van Dam wat hem te doen stond. Als dit bijzondere verschijnsel zich weer voor zou doen moest hij als de wiedeweerga de hoogte in. Daarbij scheelt het wel dat hij werkzaam is in De Rotterdam, het beroemde gebouw van architect Rem Koolhaas.
“Maar ik ben er jaren mee bezig geweest. Elke keer was ik te laat of zag ik het niet omdat ik ergens anders in de stad ben. Dit was echt camera pakken, rennen en ik had twee seconden de tijd. Dan moet alles meezitten.”
En dat zat het: de ramen waren nota bene net gelapt (‘anders had ik de foto helemaal niet kunnen maken’) en ook de Erasmusbrug staat vol in beeld. “Dat is iets wat ikzelf nog nooit eerder had gezien. Normaal steken de puntjes er met lage mist bovenuit. Maar bij de brug is het net helemaal open. Dat heb ik daarvoor en daarna niet meer gezien. Dat de mist ook echt opentrok waardoor je de hele brug zag, was letterlijk vijf seconden. Daar ben ik wel blij mee, want dat lukt denk ik niet zo snel meer.”
Als je zolang bezig bent geweest om deze foto te maken, moet je wel ontzettend blij zijn, toch? “Ik was gek genoeg teleurgesteld", zegt Van Dam. "Ik had de foto eigenlijk nog wat eerder op de dag had willen maken, zodat je in de stad nog wat lichtjes ziet. Maar ik had de foto op verschillende social media geplaatst en iedereen vond de foto heel leuk en bijzonder. Toen snapte ik wel : dit is iets unieks. Ik heb duizenden reacties op deze foto gekregen."
Er is nog een aspect wat Van Dam bijzonder vindt aan zijn foto. "Wat ik esthetisch wel prettig vind, is dat de Zalmhaventoren en de Erasmusbrug op de foto een soort gesprek houden. Die twee zijn het meest opvallend in beeld. Zij hebben ineens een relatie met elkaar. Dat zie je normaal nooit. Normaal zijn ze allebei onderdeel van de stad, nu zijn ze allebei het hoofdonderwerp. De een kan op deze foto niet zonder de ander.”
In het najaar staat Van Dam weer klaar om . En dat moet ook wel, zegt Van Dam. “Want Rotterdam verandert elke week. De Cooltoren die erop staat is nu af. Ik moet de foto eigenlijk elk jaar opnieuw maken, want dan krijg je een update van de stad.”

Paddy Tuijn

Het hoeft niet allemaal gelikt te zijn, zegt Paddy Tuijn: 'Hierin komt het rauwe van Rotterdam een beetje naar voren'
Het hoeft niet allemaal gelikt te zijn, zegt Paddy Tuijn: 'Hierin komt het rauwe van Rotterdam een beetje naar voren' © Paddy Tuijn
“Het is niet zozeer een mooi verhaal, maar in deze foto komt wel het rauwe van Rotterdam een beetje naar voren”, zegt Paddy Tuijn (@pdy_graphy op Instagram). “De watertaxi’s, de donkere wolken en de achtergrond. Het hoeft niet allemaal zo gelikt te zijn.”
Een foto met een strakblauwe lucht en een stralend zonnetje kan ook mooi zijn, vindt Paddy, maar 'hoe gelikter, hoe beter' is in ieder geval niet zijn credo. “Je hoeft niet alleen maar foto’s te maken met zon, maar juist ook in andere weersomstandigheden, waarin ook dat rauwe gevoel een beetje naar voren komt. Ook dan kan Rotterdam heel mooi zijn. Zulke foto’s vind ik persoonlijk ook mooi.”
Paddy maakte de foto in juli en was positief verrast met het eindresultaat. “Op een groot scherm valt het de ene keer tegen en is ’t niet zo scherp als je had gewild. Maar een andere keer zie je eigenlijk dat ‘ie mooier is dan in eerste instantie gedacht. Deze foto was daar zo’n voorbeeld van. Op een klein scherm dacht ik: misschien wel leuk. Maar als je de foto dan op een groot scherm wat aan het bewerken bent, denk je: oh, die is toch een stuk leuker uitgevallen dan ik in eerste instantie vermoedde.”
Paddy heeft altijd een liefde gehad voor fotograferen, maar tijdens corona poetste hij die liefde ook daadwerkelijk op. Daarbij inmiddels aangemoedigd door zijn veel bezochte Instagrampagina.
"Je krijgt er directe reacties op en dat motiveert je. Daarnaast inspireert ander werk je ook. Wat ik tot nu toe heb meegemaakt met fotografen, is dat het elkaar gegund wordt en men niet haatdragend is naar elkaar. Dat motiveert natuurlijk ook om door te blijven gaan met waar je mee bezig bent."