nieuws

De vragen van 14 juli 2018

Mevrouw Scholte met de anti-diefstalbelletjes die Els Doornheim zocht voor haar blinde-geleidehond.
Mevrouw Scholte met de anti-diefstalbelletjes die Els Doornheim zocht voor haar blinde-geleidehond.
De uitzending van zaterdag 14 juli was een mooie, met een vraag over eieren, de bespreking van een absurd boek, de stadsdichter van Vlaardingen en héél véél antwoorden.

(Ver)brandende vraag


Fijntje den Ouden uit Beverwaard vroeg ons: Kunnen mensen die in de tropen geboren zijn en nog wonen ook verbranden in de zon?
Iemand die geboren wordt met een donkere huidskleur is van nature beter beschermd tegen de zon. De kans dat ze verbranden is kleiner dan andere huidtypes, maar de huid blijft vatbaar voor verbranding en ook voor uitdroging. Begin met factor 15 en bouw het langzaam af. Een collega vertelde dat hij in de ‘80-er jaren in Israël was en daar een Surinaams meisje zag die zich ook insmeerde. Hij vroeg haar waarom ze dat deed. Ze zei dat het tegen het verbranden was omdat dit ook bij donkere mensen kan gebeuren.

Dubbel parkeren


Lisanne de Loo uit Delfshaven: Als je met een auto en een aanhanger, of met een lang busje, twee parkeerplekken inneemt, moet je dan ook voor twee plekken betalen?
Een lang busje is één voertuig. Een auto met aanhanger is een ander verhaal. Als de aanhanger zonder kenteken is dan mag hij kosteloos maximaal 3 dagen blijven staan.
Dat er regels zijn over waar men deze voertuigen mag plaatsen kunt u lezen in de Algemene Plaatselijke Verordening van Rotterdam.

Gevederde vader


Cindy de Waal uit Krimpen aan den IJssel: Waarom zorgt een ganzen- of zwanenvader wel voor z’n kroost, en laat de mannetjeseend z’n kuikens direct links liggen zodra ze uit het ei komen?
Eenden, ganzen en zwanen vallen onder dezelfde familie van de eendachtigen. Maar ganzen en zwanen zijn daarvan weer een onderfamilie. Het verschil tussen deze watervogels is erg duidelijk te zien in het uiterlijk, het gedrag en de voortplanting. Zo ook in het verschil in het gedrag van de vaderwatervogels.

Bellen over een belletje


Els Doornheim uit Spijkenisse vroeg ons: Ik zoek een diefstalpreventiebelletje - een soort kattenbelletjes dus voor aan je tas. Ik had gehoord dat deze bij de politie verkrijgbaar waren, maar dat klopt niet. Preventieteams zouden ze uitdelen, maar waar kan ik die vinden? Ik zoek ze niet voor aan mijn tas, maar ze zijn zo goed te horen dat ik ze graag bij mijn blinde-geleidehond aan de riem zou hangen. (Foto)
Mw. Simons uit Vlaardingen heeft de belletjes waar Els het over had via Burgernet, ze wil ze graag opsturen naar Els. Ook kwam er tijdens de uitzending een dame langs die de belletjes zelf aan haar tas had even laten zien.

Rustdag


Boyan Ephraim: Afgelopen zaterdag wilde ik een pakketje ophalen bij een winkel, maar ik zou het niet meer gaan redden omdat de winkel ging sluiten. En zondag is voor veel winkels nog steeds een rustdag, dus dan hoef je het ook niet te proberen. Maar is het eigenlijk overal ter wereld zo dat zondag een rustdag is en winkels dus dicht zijn? Hier komt dat natuurlijk vanuit het christelijke geloof, maar hoe zit dat dan elders in de wereld? Hebben ze daar een andere rustdag?
Verschillende religies hebben en hadden andere rustdagen. De islamitische cultuur heeft het vrijdagsgebed, maar dat betekent niet automatisch dat het een rustdag is. De Joodse cultuur heeft de Sjabbat. Van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag. Vroeger had Een boeddistische stroming 4 maandagen: de volle maan, de halve maan en de kwart maan.Vier keer in de maand. Maar de meesten hebben de westerse gewoonte overgenomen.

Een prijzige zone


Piet Hein: De milieuzone in Rotterdam wordt afgeschaft. Mijn vraag is: hoeveel heeft dat in totaal gekost? Ik weet dat het aanleggen al 15 miljoen heeft gekost, maar nu moet hij ook weer worden ontmanteld. Wat zijn de totale kosten?
In 2017 is Niels van Ham (die zelf een oldtimer heeft) een procedure begonnen tegen de gemeente om de kosten van de invoering en handhaving boven de tafel te krijgen. D’66-wethouder Pex Langenberg heeft het altijd over 11,7 miljoen gehad, maar Niels denkt dat het veel meer is. De gemeente schijnt ermee bezig te zijn.

Uilskuiken


Ed Aldus: Waar komt de uitdrukking: wat ben je toch een uilskuiken! Vandaan? En waar komt de uitdrukking: een uiltje knappen vandaan?
Een uiltje knappen. Eigenlijk een rare combinatie. Hier betekent ‘uiltje’ een ‘nachtvlinder’ en ‘knappen’ betekent ‘vangen’. Wie zegt dat hij een uiltje gaat knappen zegt eigenlijk dat hij een vlinder gaat vangen. De uitdrukking is een eufemisme: iemand wil niet zeggen dat hij even een dutje gaat doen, en verklaart de tijdelijke afwezigheid met het vangen van een vlinder.

Statisch


Mw Vergeer uit Hoogvliet: Waarom ben ik altijd zo statisch? En wat doe je er aan? Ik heb een tip gekregen dat je punaises onder je schoen moet prikken, en dat helpt, maar zijn er nog andere tips?
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Probeer daardoor dat soort materialen te vermijden. Draag bij voorkeur kleding van katoen of linnen of andere organische stoffen. Schoenen met een leren zool zijn veel beter dan rubber of ander kunststof. Verder zijn er wasverzachters met antistatische eigenschappen en speciale antistatische sprays voor o.a. kleding, vloer en stoelen.

Luister elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur naar Vraag het de Bieb op Radio Rijnmond voor vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl