nieuws

Tot drie jaar cel voor Vestia-fraudeurs

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam
De rechter in Rotterdam heeft Vestia-topman Marcel de V. (51) drie jaar celstraf gegeven en financieel adviseur Arjan G. (47) tweeënhalf jaar. De twee zijn veroordeeld voor omkoping, oplichting, witwassen en fraude.
Het Openbaar Ministerie eiste celstraffen van vier en bijna vijf jaar tegen Marcel de V. en Arjan G. Tegen de vijf anderen zijn straffen geëist tussen de vijf maanden en twee jaar cel, maar die zijn dinsdag vrijgesproken.
De fraudezaak leidde in 2012 bijna tot de ondergang van de Rotterdamse corporatie, toen de grootste woningbouwcorporatie van Nederland. Kasbeheerder Marcel de V. (51) en financieel tussenpersoon Arjan G. (47) hadden jarenlang bij verschillende banken voor 23 miljard euro aan derivatencontracten voor Vestia afgesloten. Dat zijn financiële producten die beschermen tegen rentestijgingen. Het ging mis toen de rente daalde en Vestia daardoor miljarden moest bijbetalen.
In ruil voor het afsluiten van de contracten streken zij zelf stiekem miljoenen euro's op aan een soort provisie, die zij van de banken ontvingen. G. kreeg ruim 20 miljoen euro en gaf de helft daarvan door aan De V.
De drie andere verdachten waren zakenrelaties die volgens het OM een graantje meepikten van de illegale praktijken. De laagste eisen waren voor de vader en de ex-vrouw van Arjan G. wegens witwassen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl