nieuws

Feyenoord neemt in Johan Cruijff Schaal penalty's via ABBA-systeem

De Johan Cruijff Schaal wordt gespeeld op zaterdag 4 augustus
De Johan Cruijff Schaal wordt gespeeld op zaterdag 4 augustus
De KNVB heeft twee nieuwe spelregels voor het komende voetbalseizoen aangekondigd. Zo zullen strafschoppenreeksen volgens het ABBA-systeem worden genomen. Ook kunnen teamofficials, zoals een trainer of verzorger, dit seizoen gele en rode kaarten krijgen.
Bij het ABBA-principe start team A met een strafschop, waarna team B twee keer aan de beurt is en dan weer team A mag trappen. Dit systeem wordt telkens herhaald. ​Ook als er na twee keer vijf strafschoppen de stand gelijk is, gaat de strafschoppenserie door volgens dit principe met een sudden death.
Tijdens de Johan Cruijff Schaal op zaterdag 4 augustus, waarin bekerwinnaar Feyenoord het in Eindhoven opneemt tegen landskampioen PSV, kan voor het eerst de ABBA-procedure worden toegepast.
De ABBA-procedure zal in het betaalde voetbal en amateurvoetbal worden toegepast. Deze twee experimenten zijn voorgesteld door de IFAB, de internationale spelregelcommissie.

Bekerwedstrijd

Vorig seizoen zorgde de scheidsrechter bij het bekerduel tussen de amateurs van HSV Hoek en Lisse voor commotie door de strafschoppen al via het ABBA-principe te laten nemen. Dat was toen nog niet toegestaan. De penalty's moesten worden overgenomen. Uiteindelijk kwam HSV Hoek als winnaar uit de strijd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl