UITDAGING

Hoe Gerben zichzelf ziet opgeven tijdens de Omloop op 'zijn' Goeree-Overflakkee

Net na de start van de Omloop lopen de wandelaars nog dicht bij elkaar
Net na de start van de Omloop lopen de wandelaars nog dicht bij elkaar © Rijnmond
Meer dan vijfhonderd deelnemers stonden dit jaar aan de start van de Omloop Goeree-Overflakkee. Het dubbele van wat de organisatie verwachtte, riep mede-organisator Wilko de Vos enkele minuten voor het startschot vanaf het bordes van het oude raadhuis in Ooltgensplaat. Rijnmond-redacteur Gerben woont sinds anderhalf jaar op Flakkee en dacht dat dit een goede manier was om het eiland beter te leren kennen. Een les in nederigheid volgde.
Als Wilko de deelnemers toespreekt, is er nog iets wat hij wilde delen: "Er zijn wat overkanters (mensen van buiten Flakkee, red), maar er staan zoveel mensen van hier aan de start dat je met een andere deelnemer gerust een gesprek in het Flakkees kan aanknopen." Die gesprekken, al dan niet in het lokale accent, worden massaal gevoerd. Het zet de bijzondere sfeer neer van dit sportevenement. Nog even op een rij: de Omloop is 110 of 80 kilometer wandelen, het eiland rond.

Bravoure

Als Flakkeeënaar schreef ik me ook in. Vrij spontaan, zonder hoge verwachtingen, maar ergens wel met wat bravoure. Inmiddels ben ik een illusie armer. In mijn vooruitblik op dit illustere wandelevenement haalde ik de slogan aan: "Iedere Flakkeeënaar moet de Omloop een keer gelopen hebben." Belofte maakt schuld: nu volgt of ik die gedachte deel.
Als het startschot vrijdagavond om 19:00 uur klinkt zet de meute zich in beweging. Al direct weten de snelle wandelaars zich los te koppelen van de rest. Jan 't Mannetje, die ik vooraf sprak over de Omloop, zou die zaterdagochtend, samen met Tom Groot, als eerste over de streep komen. "De eerste 60 kilometer vlogen heel makkelijk weg, het kostte weinig energie. We hebben continu op elkaar gewacht en zijn samen als eerste gefinisht. Niet zozeer dat geeft me voldoening, maar meer dat ik nauwelijks spierpijn had."
Voor dit soort type wandelaars heb ik een flinke dosis respect gekregen, al gok ik dat ze hier zelf hun schouders over ophalen. Het kenmerkt de 'doe maar normaal'-gedachte van veel langeafstandswandelaars.

Grote social talk

Van de kilometers die na de start volgen, zijn drie dingen blijven hangen. Dit is het eerste: ik heb in zo'n korte tijd tal van gesprekken en gesprekjes gehad met andere wandelaars, het is een grote social talk. Zo loop ik langere tijd op met David, een ervaringsdeskundige op de lange afstand.
Hij vertelt over zijn eerdere keren hier op Flakkee, over trainen, over andere evenementen. Wandelaars raken niet uitgesproken over wandelen. David mag zich, zo vertelt hij trots, centurion noemen: dan loop je 160 kilometer in 24 uur. Als ik daar al aan denk krijg ik spontaan drie keer zoveel spierpijn.
Het tweede dat van de Omloop is blijven hangen is de sfeer onderweg. Van Stad aan 't Haringvliet tot aan Sommelsdijk en van Den Bommel tot diep in de nacht in het gehuchtje Havenhoofd. Er staan mensen te klappen, te roepen, te schreeuwen, te zingen. Ze hebben geluidsboxen buiten gezet, de vuurkorf aangestoken en een drankje erbij gepakt.
De Omloop leeft, ook onder duizenden Flakkeeënaren die 'm misschien wel nooit zelf zullen lopen. Neem nou die partytenten in Middelharnis: lopers werden door twee jonge meiden van het parcours afgedirigeerd en keurig richting de rijkelijk versierde tenten gestuurd. Het voelt als lopen over een rode loper met tal van aanmoedigingen, gezellige muziek en een halve lichtshow.

Totale overschatting

Als derde en laatste moet ik iets vertellen over mijn eigen ervaring als wandelaar. Als ik bij kilometer 44 – het is dan 02:30 uur in de nacht – af en toe rechts kijk, zie ik een lichtflits. Een spatje regen valt neer. Een kleine paniek over een totaal overschatte onweersbui maakt zich van mij meester. De bui trekt voorbij, niets aan de hand. Datzelfde paniekgevoel heb ik 20 kilometer verderop, maar dan over het wandelen zelf: paniek over iets wat ik totaal onderschat heb.
Ik loop over de zoveelste Flakkeese grasdijk. Aan de horizon is eindelijk een beetje ochtendlicht waarneembaar. Een andere wandelaar passeert me met een beduidend hoger tempo: "Ik ben wel een beetje klaar met die grasdijken", roept hij naar me. Ik beaam het, terwijl het kippenvel op mijn lijf met de minuut heviger wordt. Ik heb het koud. De inspanning, het lijf dat van slag is, een snijdende wind en veel te dunne kleding maken dat ik meer met warm blijven bezig ben dan met ontspannen wandelen.
Gerben in het holst van de nacht tijdens de Omloop
Gerben in het holst van de nacht tijdens de Omloop © Rijnmond
Dan zijn er nog de wandelspieren die gillen om rust. Stiekem hardloop ik tussendoor een paar honderd meter. "Hé, dat voelt goed", zeg ik tegen mezelf. Het zegt iets over hoe ik dit evenement in ging: met de conditie van een hardloper dacht ik wel even een lange wandeling te kunnen finishen. Zo ongeveer ieder kwartier zakt mijn wandeltempo met een halve kilometer. Lang hield ik het vol met 6 kilometer per uur, inmiddels zie ik steeds vaker 4,5 kilometer per uur voorbijkomen op mijn sporthorloge.
En dan is daar dat stemmetje in mijn hoofd dat begint te roepen: stop. Na een kleine 70 kilometer luister ik ernaar. Ik stop. Ik voel me fysiek gebroken, heb het ijskoud en zie het tempo zienderogen afnemen. De hardloper die denkt te gaan wandelen. Zo werkt dat dus niet. Ik heb mijn lesje geleerd.

Halve Flakkeeënaar

Moet iedere Flakkeeënaar de Omloop gelopen hebben? Het is makkelijk om nu te zeggen: nee. En dat is het ook, maar wil je het eiland op zijn best ervaren dan is dit wel dé manier. Ik heb mogen proeven aan de eilandsfeer en het gevoel van het eiland waar ik nu anderhalf jaar woon. "Je mag trots op jezelf zijn", stuurt Wilko de Vos me na afloop via Whatsapp. Ik mag mezelf nu, denk ik, een halve Flakkeeënaar noemen.
De organisatie kan terugkijken op een mooie editie. "Het nieuwe bestuur heeft een prachtige tocht georganiseerd", zegt Jan 't Mannetje. "We zijn als lopers enorm goed verzorgd." Ook Wilko de Vos van de organisatie is tevreden. "We zijn trots. Van de 520 hebben 299 lopers de 110 gehaald en 90 die de 80 kilometer hebben gehaald. Het weer was over het algemeen goed. Bedankt aan alle deelnemers en vrijwilligers."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl