nieuws

Bewoners Wielewaal blijven strijden voor 'hun dorp'

De Rotterdamse wijk Wielewaal gaat op de schop. Huizen zijn oud en moeten worden gesloopt. Wijkbewoners en de gemeente zijn erover eens dat het 'dorp' opgeknapt moet worden, maar over de invulling hiervan verschillen beide partijen.
De situatie rondom de wijk gaat Hennie Hoogkamer, bewoonster van de Wielewaal, aan het hart: "Dit is mijn geboortewijk. Er liggen zoveel herinneringen voor mij. Het doet echt pijn." Hoogkamer is bang dat de rust van de wijk teniet wordt gedaan en de dorpse karakter verdwijnt.

Meer én hoger


​Zo wil gemeente Rotterdam in Wielewaal meer én hogere huizen terugzetten. De Wielewalers hebben de wens dat de wijk min of meer zo blijft, maar dan moeten de nieuwe huizen op dezelfde plek komen en ook de straten blijven zoals ze zijn. Het liefste willen bewoners ook dat het aantal huizen hetzelfde blijft. De Wielewalers hebben een
daarvoor gemaakt, maar
.
Wil de Ben van de Unie van en voor de Wielewalers, blijft strijdbaar: "Wij gaan absoluut door. Momenteel bestuderen we of we in hoger beroep gaan. We achten de kans groot dat we dit gaan doen." Aan opgeven denkt De Ben niet. Vanaf september krijgen de Wielewaalers de kans om hun visie te geven aan de gemeente tijdens speciale hoorzittingen. Daarna zal de gemeenteraad het definitieve besluit nemen.

Water bij de wijn


Hij wil weer met de gemeente en Woonstad praten. "We zijn bereid om water bij de wijn te doen." Zo valt er wat betreft de Wielewaalers eventueel te praten over hoogbouw op de plek waar nu de sporthal staat. In het plan van de Unie van en voor de Wielewaalers draait het duurzame en snel te bouwen huizen die de huidige Wielewaal ademen.
De Wielewaal heeft een uniek karakter en diende als inspiratie voor Sporthuis Centrum, het latere Center Parcs. Zakenman Piet Derksen was dusdanig onder de indruk van de lommerrijke laagbouw dat hij zijn eerste park startte: De Lommerbergen in Limburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!