MUZIEK

Wie is toch die man die met zijn boombox door Rotterdam fietst?

Met een boombox door de straten van Rotterdam rijden
Met een boombox door de straten van Rotterdam rijden © Pixabay
Het is een bijzondere verschijning in Rotterdam: een man op een fiets, die in een karretje daarachter een boombox met luide muziek heeft. Wie op een mooie zonnige dag door de stad loopt, is hem vast al eens tegengekomen. Maar wie is hij? OPEN Rotterdam ging op onderzoek uit.
De man op de fiets is Peter en hij woont in Rotterdam-Zuid. Meerdere keren per week fietst hij met zijn herkenbare groene driewieler door de stad heen met vrolijke deuntjes op. In de driewieler ligt een enorme box. “Ik heb dat ding echt wel nodig, want ik kan die box niet achter mij aanrijden of vasthouden”, lacht hij.

Kaapverdië

En wat staat er dan vooral op? Samba, of soms af en toe een nummertje van Feyenoord. Maar Kaapverdiaanse muziekstijlen, zoals Funaná en Morna speelt hij het meeste af. “Ik ben opgegroeid met veel Kaapverdiaanse mensen in mijn omgeving, een deel van mijn familie is ook Kaapverdiaans. Die muziek is mij met de paplepel ingegoten vroeger", zegt hij tegen OPEN Rotterdam. Hij draagt ook veel kleding die past bij die cultuur of verwijst naar het land.
Sommige mensen vinden de muziek te hard, maar anderen staan weer even te dansen als hij langsrijdt. "Ik ben het nooit om dit soort reacties gaan doen, of om aandacht. Ik vind het leuke muziek en ik ben blij dat ik er mensen vrolijk mee kan maken."

Uitlaatklep

Peter gebruikt de muziek vooral als een uitlaatklep na een lange dag werken bijvoorbeeld, of als het simpelweg lekker weer is om een stukje te fietsen. Maar iedereen in Rotterdam mag van zijn muziek meegenieten.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.