HUIZENMARKT

Huizen vijf keer duurder dan 30 jaar geleden, bekijk hier de stijging in jouw gemeente

Woningen speciaal bedoeld voor starters op de woningmarkt
Woningen speciaal bedoeld voor starters op de woningmarkt © MarQuis makelaars / HW Wonen
In de afgelopen drie decennia zijn de huizen in onze regio gemiddeld vijf keer duurder geworden. De gemiddelde prijs van een koopwoning in onze regio bedraagt 408.640 euro.
Dat blijkt uit de cijfers van Calcasa. Het onderzoeksbureau vergelijkt de huizenprijzen uit 2023 met die uit 1993. Destijds bedroeg de gemiddelde huizenprijs in onze regio 79.920 euro. Dat is maar liefst meer dan 5 keer minder dan de huizenprijzen van nu.
Het zal je misschien verbazen, maar Rotterdam is niet de duurste gemeente. Gemeente Westvoorne spant zowel in 1993 als in 2023 de kroon als het gaat om de duurste gemeente. In 1993 kostte een koophuis daar gemiddeld 119.000 euro en dertig jaar later is Westvoorne nog steeds de duurste gemeente met een gemiddelde huizenprijs van 586.000 euro.
In Rotterdam zijn de huizenprijzen in de afgelopen dertig jaar het hardst gestegen. Huizen nu zijn meer dan zes keer duurder dan in 1993. De buurten die in Rotterdam in de afgelopen dertig jaar het duurst zijn geworden zijn Oud-Mathenesse, Bergpolder en Carnisse. De top 300 van duurste wijken wordt vooral gedomineerd door Amsterdamse wijken.
Heb je wat minder te besteden? Kijk dan de naar gemeente Schiedam, waar een koophuis momenteel gemiddeld het goedkoopst is. De gemiddelde huizenprijs in Schiedam bedraagt nu namelijk 315.000 euro.
Download hier een uitgebreide Excel-bestand om de stijging in jouw gemeente te bekijken.