nieuws

Met een rotgang op twee wielen door de Maastunnel

Rijnmond-verslaggever Maurice Laparlière reed maandag op zijn racefiets door de Maastunnel. De gemeente had een speciale tijdrit georganiseerd om de renovatie van de eerste tunnelbuis op te luisteren. Lees hieronder het verslag van Maurice:
Okay, winnen ga ik vandaag niet. Maar ik heb wel een ander doel: net zo snel als een auto. Of liefst nog ietsje harder. Vijftig of meer dus. De totale afstand is een kleine anderhalve kilometer. Met vol gas erop moet die afstand net voldoende zijn om flink vaart te maken.
Peng. Daar klinkt het startschot. Bij de finish zag ik vermoeide, bezwete gezichten. Wethouder Sven de Langen, toch zeker niet de minst fitte van het college, ging stuk tijdens de klim. Het donkere gat dat voor me ligt, gaapte me niet eerder zo bedreigend toe. Adem halen. Zware versnelling. Daar ga ik.
Aan de noordkant is het enthousiasme groot na de finish. "Geweldig", zegt een deelnemer. "Volgend jaar weer als de tweede buis klaar. Ik schrijf me meteen in."
Als ik naar beneden zoef komt die euforie ook over mij. Ik zie de kilometerteller omhoog schieten. De tunnel is stil. Koel. De badkamertegeltjes glimmen weer. Het zandkleurige asfalt is precies goed voor mij en mijn fiets. 48, 49 per uur, ik ben er bijna. En ik weet dat ik nog harder kan. Ik ga uiteindelijk zo hard dat ik in aanmerking kom voor een bescheiden verkeersboete.

Steil


Maar na een minuut wind door de haren is de lol voorbij. Nooit geweten dat die vervloekte tunnel zo steil is. Daar merk je in de auto nou helemaal niks van. Schakelen. Nog eens schakelen. Mijn spieren schreeuwen om verse zuurstof. Gelukkig is er ook vandaag weer licht aan het einde van de tunnel.
De grondige opknapbeurt van de Maastunnel is nu halverwege gevorderd. Dinsdagochtend 24 juli kan het wegverkeer in principe weer gebruik maken de tunnel. Ook nu kan er enkel van zuid naar noord worden gereisd, in verband met de bereikbaarheid van het Erasmus MC.
De gefilmde bijdrage kwam tot stand met hulp van Arjan Leeuwenburgh uit Heinenoord die jaarlijks als vrijwilliger actief is voor Alpe d'HuZes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl