nieuws

Bijendieven slaan toe in Geervliet

Een imker in Geervliet is beroofd van drie complete bijenkasten. De dieven zijn er niet alleen met de behuizing vandoor. Ook de bijenvolken zijn verdwenen. Het is voor zover bekend voor het eerst dat bijendieven toeslaan op Voorne-Putten.
De kasten van Alex Doupagne staan in drie rijen tegenover een schapenterrein langs de Groene Kruisweg. Het gebied is niet toegankelijk en is vanaf de openbare weg ook niet goed te zien.
Het is niet bekend wanneer de diefstal is gebeurd. Het moet onlangs zijn geweest. De eigenaar van het schapenveld zegt dat hij de kasten zondag nog heeft gezien. Maandagavond bleken ze tot Doupagne's verrassing te zijn verdwenen.
De imker had acht kasten. Hij heeft de resterende vijf maandagavond direct in veiligheid gebracht en bij een collega-imker gestald.

Waarde


Complete bijenkasten zijn ongeveer 500 euro waard, vertelt de imker. Volgens hem hebben de dieven de zwaarste kasten er tussenuit gehaald. "Zwaar betekent meer honing en sterke volken."
In twee van de drie gestolen kasten zat een speciaal gekweekt bijenvolk. Die zijn zachtaardig en daarmee geschikter voor stedelijk gebied. Ze zijn ook te gebruiken in lessen aan kinderen.

Agressief volk


De bijen in de derde kast zijn Hollandse bijen. "Die zijn heel agressief, dus ik hoop dat de dieven lekker veel gestoken worden", zegt Doupagne.
De kasten zijn niet te verzekeren. Ook een probleem is dat de dieven lastig zijn af te schrikken. Doupagne denkt dat hij er niet aan ontkomt om zijn bijenkasten uit te rusten met GPS-zendertjes.
Dat is een flinke kostenpost. Maar het meest vervelend is dat Doupagne opnieuw kan beginnen. "Het duurt een tijdje voor je dit opbouwt en dat moet ik nu weer opnieuw gaan opbouwen."

Vandalen


Afgelopen dagen was een imker op Voorne-Putten nog slachtoffer van vandalen. Die hadden een aantal van zijn bijenkasten omgegooid, waardoor
.
Bijendieven waren er nog niet eerder op Voorne-Putten. In Limburg en Gelderland worden met enige regelmaat bijenkasten gestolen.