nieuws

Twaalf jaar cel voor Eric Jan Q

1ericjanq.jpg
1ericjanq.jpg
ROTTERDAM - De Vlaardingse crimineel Eric Jan Q is veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij zou bezig zijn geweest met het voorbereiden van aanslagen, onder meer op de HSL en het Botlekgebied.
In zijn woning aan de Boelstraat in Rotterdam is een groot aantal chemische stoffen aangetroffen. Volgens de rechtbank konden daarmee explosieven worden gemaakt.
De rechtbank heeft daarbij nadrukkelijk gekeken naar de persoon van de verdachte. Eric Jan Q heeft eerder gebruik gemaakt van explosieven bij bankovervallen. Verder hebben deskundigen vastgesteld dat hij zich superieur voelt aan iedereen om hem heen en een hekel heeft aan autoriteiten.
Zelf heeft de 39-jarige Vlaardinger altijd beweerd dat het om een hobby van hem ging en dat hij nooit echt van plan is geweest om aanslagen te plegen. De chemicaliën waren bedoeld voor paintballen en survivaltochten. De rechter noemt dat verhaal "onaannemelijk".
Straf opgeteld bij eerdere straf
Eric Jan Q. heeft eerder 14 jaar cel gekregen voor gewelddadige overvallen op Grens Wisselkantoren in Hoek van Holland en op Rotterdam CS. In 2001 ontsnapte hij uit gevangenis De Schie in Rotterdam. Hij werd in 2007 weer opgepakt. Toen bleek dat hij in de tussentijd een groot aantal chemicaliën had verzameld en plannen had voor aanslagen. Hij moet eerst zijn oude straf uitzitten voor de nieuwe celstraf ingaat.
Volgens de rechter heeft de man niets geleerd van zijn eerdere veroordeling. "Verdachte is verder gegaan, waar hij in 1999 was gestopt", aldus rechter De Ruiter. "Deze man deinst nergens voor terug en verdient daarom een zware straf. Daarmee maken we duidelijk dat de samenleving dergelijk gedrag niet accepteert".
De straf is lager dan de 16 jaar cel die justitie had geëist. Volgens de rechter is niet bewezen dat Eric Jan Q. betrokken was bij een grote afpersingszaak en dat hij er "een gewoonte van had gemaakt explosieven te maken". Behalve het voorbereiden van aanslagen is wel bewezen dat hij wapens in bezit had en dreigbrieven heeft verstuurd.