nieuws

Vrouw uit Hellevoetsluis spoorloos op Cuba

De 19-jarige Anouk uit Hellevoetsluis had al terug moeten zijn van haar vakantie op Cuba. Maar ze is al drie dagen spoorloos en is afgelopen zaterdag niet volgens planning op de vlucht naar Nederland gestapt. Volgens de laatste berichten is ze ziek en zit ze zonder bankpas, laat haar bezorgde vader Wim weten.
Anouk was begin deze maand in haar uppie naar Cuba gegaan. Zaterdag had ze vermoedelijk vanuit Havana voor het laatst contact met haar vader. Ze was toen in paniek.
"Ze vertelde dat ze woensdag haar bankpas was kwijtgeraakt en zonder geld en slaapplek zat. Ze voelde zich ziek en had last van haar buik", zegt Wim. Anouk heeft medicijnen nodig om psychoses te voorkomen.
"We raadden haar aan om naar de Nederlandse ambassade te gaan. Maar daar is ze die dag niet geweest. Haar terugreis zou op 21 juli zijn, maar ze bleek niet aan boord te zijn."

Privacywetgeving


De vader deed er drie dagen over om er achter te komen dat zijn dochter niet op de vlucht naar Amsterdam zat. "Vanwege de privacywetgeving wilde reisorganisatie TUI daar niets over kwijt, terwijl Anouk mij wel als contactpersoon had opgegeven.
Uiteindelijk kreeg ik vandaag, dinsdag, bevestiging uit Cuba. Een lokale politieagent had zich erin vastgebeten."
Meer Cubanen deden hun best voor de familie. Via Facebook werden contacten gelegd op het eiland. "Mensen zijn daar op eigen houtje ziekenhuizen gaan bellen, maar elk spoor loopt dood."
Nu de bevestiging er eenmaal is, nemen de zorgen bij de familie toe. Wim spreekt van "een nachtmerrie". Hij is bang dat Anouk iets ernstigs is overkomen. "We hadden tijdens haar vakantie meerdere keren per dag contact met haar. Nu is er al dagen een complete radiostilte."
Anouk zou inmiddels officieel als vermist geregistreerd staan bij Interpol. Maar haar naam is niet vindbaar op de site van de internationale politieorganisatie.
De politie in zowel Cuba als Nederland deed de eerste drie dagen nog niet zoveel, op de ene agent na die op eigen houtje op onderzoek uitging. Zo liet de Nederlandse politie weten te willen wachten op de volgende vlucht uit Cuba komende donderdag.
De Nederlandse ambassade op Cuba is wel een onderzoek gestart. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten: "We beschouwen het als een vermissingszaak. Maar over details doen we geen uitspraken."
Vader Wim is op vakantie in Zuid-Frankrijk. Hij wil vanuit daar zo snel mogelijk naar Cuba vliegen om zelf naar zijn dochter te kunnen zoeken.