Duizenden dode vissen in Krabbeplas bij Vlaardingen

De Krabbeplas in Vlaardingen is woensdag afgesloten omdat er duizenden dode vissen in het water drijven. Mogelijk zijn ze bezweken aan de hoge temperatuur van het water.

Voorbijgangers zagen de dode dieren woensdagmorgen bij het zwemgedeelte van de plas. Staatsbosbeheer heeft daarna linten gespannen. Voor de plas gold al een waarschuwing om niet te gaan zwemmen vanwege blauwalg.

Er is vers water uit een naastgelegen stroom in de Krabbeplas gelaten. Dat moet ervoor zorgen dat er meer zuurstofrijk water in de plas komt.

Ook zijn er monsters genomen om te achterhalen wat de oorzaak van de massale vissterfte is. Ondanks een groot lint langs de waterkant waren er toch nog enkele kinderen en volwassenen aan het zwemmen woensdagavond.

Volgens Lex Schmidt van Hoogheemraadschap Delfland is het niet verstandig om toch te gaan zwemmen. "Je kan er gewoon ziek van worden bijvoorbeeld buikloop of koorts. Een jong kind is daar vooral vatbaar voor dus, doe het niet. Je hoeft maar een slok water naar binnen te krijgen en dan kan je er lelijk ziek van worden. Ook honden lopen gevaar", aldus Schmidt.

De afgelopen jaren werd herhaaldelijk blauwalg geconstateerd in De Krabbeplas. Om de ziekmakende bacteriën tegen te gaan werd in 2015 waterstofperioxide in het water verspreid. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: