LOKAAL

Koning Willem-Alexander viert 750 jaar stadsrechten mee in Vlaardingen

Koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander © RvD / Bart Maat
Koning Willem-Alexander komt eind deze maand naar Vlaardingen, ter ere van 750 jaar stadsrechten. De koning bezoekt op 29 september het eerste deel van de openluchtvoorstelling 'Het verhaal van Vlaardingen'. Eric van der Ende, regisseur van het stuk, verheugt zich op zijn komst. "Ik vind het een grote eer", zegt hij tegen Omroep Vlaardingen.
Vlaardingen besteedt in het jubileumjaar aandacht aan de rijke geschiedenis van de stad. Met sport, cultuur, kunst, erfgoed en andere maatschappelijke initiatieven wil Vlaardingen bewoners met elkaar in contact laten brengen en laten samenwerken. Eén van de initiatieven van de opgerichte Stichting Vlaardingen 750 is dus een openluchtvoorstelling. Meer dan 250 lokale acteurs, dansers, zangers, een professioneel orkest en begeleidende beelden brengen verleden, heden en toekomst samen op een podium aan de Oosthavenkade.
“Dit geeft extra motivatie om er een mooie show van te maken”, aldus Van der Ende tegen Omroep Vlaardingen. “Naar mijn weten is het voor het eerst in de geschiedenis van Vlaardingen dat een lid van het koninklijk huis komt kijken bij een stuk wat mede gemaakt is door amateurs. Dat is heel bijzonder." Naast het 'stadsspektakel' aan de Oosthavenkade zal de koning die dag ook met verschillende Vlaardingse inwoners spreken over hun betrokkenheid bij dit jubileumjaar en over hun band met de stad.

Negen keer in 100 jaar

Het is voor het eerst sinds 2008 dat de zittende Nederlandse vorst Vlaardingen bezoekt. Toen woonde Koningin Beatrix de uitreiking van de Geuzenpenning bij. Dat deed zij ook in 1990 en 1995. Ook was zij in 1983 aanwezig bij de onthulling van het Geuzenmonument en opende zij in 2001 samen met Prins Claus de vernieuwde Meerpaal. Haar moeder, Koningin Juliana, opende in 1967 de Beneluxtunnel en bracht in 1950 een groot bezoek aan Vlaardingen samen met Prins Bernhard. In 1924 bezocht Koningin Wilhelmina Vlaardingen per trein.
Koning Willem-Alexander zelf bezocht in 2011 Vlaardingen al eens, toen nog als kroonprins. Hij bezocht toen de uitreiking van de Geuzenpenning aan de Nederlandse krijgsmacht en de Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar. Het bezoek van 29 september zal de negende keer in 100 jaar zijn dat een zittende Nederlandse vorst Vlaardingen officieel bezoekt.
Dit is een verhaal van onze mediapartner Omroep Vlaardingen.