SPARTA
Sparta naar Voren! met Nico de Borst: de man die de clubcultuur bewaakte en Oekraiënse straatkinderen helpt

Met Nico de Borst hadden de mannen van Sparta naar Voren! weer een oer-Spartaan in de podcast. De oud-voorzitter van de supportersvereniging is nog altijd druk in de weer met zijn favoriete club, maar hij heeft momenteel vooral zijn handen vol aan zijn Stichting Breath Care For Kids in Oekraïne.
Maar de podcast begon over Sparta-NEC, dat afgelopen vrijdag 1-1 werd. Anton Slotboom baalde vooral van de tamme ambiance op Het Kasteel. "Er is geen enkel ander stadion in Nederland waarin de sfeer wordt bepaald door datgene wat er op het veld gebeurt", zegt Slotboom, die verwijst naar het saaie duel. "Op Het Kasteel was er geen sprake van een wisselwerking tussen spelers en publiek. Daarom eindigde de wedstrijd in het niks."
Kijk hieronder naar de volledige uitzending van Sparta naar Voren! met Nico de Borst:
Hoofdredacteur Ruud van Os maakt zich geen zorgen. "Sparta had vrijdag gewoon een dipje", relativeert hij. Alleen geeft Van Os toe dat hij niet heel de wedstrijd heeft gezien. "Rond de 38e minuut had ik een wegtrekkertje. In de 57e minuut werd ik wakker en was het opeens 0-1."
De Borst mist vooral Vito van Crooij, die een lucratieve transfer naar het Midden-Oosten gaat maken. Volgens hem was hij voor Sparta heel belangrijk bij standaardsituaties. Nu is Camiel Neghli de man van deze fases, maar de overgekomen middenvelder van De Graafschap imponeerde tegen NEC allerminst. "Maar we moeten hem zeker de tijd geven", stipt De Borst aan.
Clubcultuur: 'Sparta heeft een signatuur'
In het verleden hield De Borst zich bezig met Stichting Sparta 1888, waarin de clubcultuur wordt bewaakt. "De historie moet namelijk gewaarborgd worden", vindt De Borst. Zo bemoeide hij zich via die stichting met het clublogo en de tribunenamen op Het Kasteel.
Slotboom vindt dat het imago van Sparta goed in stand wordt gehouden. Van Os is het met hem eens en valt hem bij: "We hebben een signatuur. Dat ziet er goed uit."

Maar één traditie had De Borst graag gehouden zoals het was. "Ik vind het jammer dat het Rood Witte Mannen Diner is aangepast", zegt De Borst. Sinds een aantal jaren zijn namelijk ook vrouwen op het evenement welkom. "Ik heb niks tegen hen, maar kunnen we het niet een avondje zonder die vrouwen doen? We zien hen al het hele jaar", knipoogt De Borst. Van Os reageert hierop: "Je moet de ogen niet sluiten. We moeten met de tijd mee."
Ook gaat het in de podcast over het aantal eigen jeugdspelers in de selectie van Sparta. Zo haalt Slotboom een interview met cultheld Nathan Rutjes in KasteelNieuws aan, die pleit voor dertig procent eigen jeugd in de selectie. De mannen van Sparta naar Voren! zijn het ermee eens. "We hadden vroeger een aantal bastions in Nederland waar jeugdspelers de kans kregen. Bij Sparta is dat al jaren niet meer het geval. Nu staat niemand uit onze jeugdopleiding in de basis, maar laten we ons vasthouden aan golfbewegingen", zegt Van Os.
'Zo mooi dat ik iets voor die mensen kan doen'
Nadat het gelijkspel tegen NEC en de clubcultuur waren besproken, sprak De Borst over zijn goede doel. Al voor het uitbreken van de oorlog met Rusland is hij actief in Oekraïne. Met zijn Stichting Breath Care For Kids uit Capelle aan den IJssel helpt hij Oekraïense straatkinderen. Ook stuurt de stichting generatoren en hulpgoederen naar het land.
Al jaren zet De Borst zich in voor goede doeleln. En daarbij is Sparta natuurlijk een rode draad. Zo liep hij vroeger meerdere 'stadionlopen', waarbij De Borst van het Kasteel naar andere stadions in Nederland trok. "Dan kwam ik met mijn Sparta-shirt bijvoorbeeld op de middenstip in het stadion van FC Twente aan. Iedereen ging staan en ze gaven mij ook nog eens 25 duizend gulden. Dat zijn fantastische mooie herinneringen."
Zijn werk voor de stichting levert De Borst vooral energie op. "Ik vind het zo mooi dat ik iets voor die mensen kan doen", vertelt de Spartaan vol trots. "Ontmoetingen met die mensen zijn met geen pen te beschrijven."
De Borst besluit: "Wat is het mooi dat ik dit mag meemaken. Dit maakt mijn leven heel erg rijk. Maar ik kan ook nog altijd op de tribune staan bij Sparta. Die afwisseling is zo schitterend. Er zit een diepe liefde voor Sparta bij mij. Het is een tweede familie."