nieuws

Vaccin tegen asbestkanker in de maak

Asbest6.cropresize.tmp.JPG
Asbest6.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Het Erasmus MC in Rotterdam werkt aan een geneesmiddel tegen asbestkanker. Het gaat om een vaccin dat de witte bloedcellen activeert om de kankercellen te bestrijden.
Een asbestpatient werd vier jaar geleden met dit vaccin behandeld en leeft nog steeds. Tot nu toe werkte geen enkele behandeling tegen asbestkanker. Het door het Erasmus MC ontwikkelde vaccin heeft nauwelijks bijwerkingen, zegt onderzoeker Joost Hegmans. Het vaccin bestaat uit lichaamseigen materiaal en zet zelf het lichaam aan de asbestkankercellen te bestrijden.
Er moet eerst nog verder onderzoek worden gedaan voordat het succes van het asbestvaccin daadwerkelijk kan worden bewezen. Jaarlijks krijgen 750 Nederlanders, veelal mannen die in de Rotterdamse haven hebben gewerkt, asbestkanker. 90% procent overlijdt binnen het jaar.
In 1993 is het gebruik van asbest in Nederland verboden. De piek van asbestpatienten wordt echter nog verwacht. Voordat de ziekte zich manifesteert, hebben de asbestvezels zich al tientallen jaren genesteld in de longen.
Asbest is een natuurlijke vezel en werd gebruikt in de bouw omdat het sterk en slijtvast is en isolerend werkt. Bovendien brandt het niet. Ook al is asbest verboden, het zit in nog veel gebouwen en in de remblokken van oude auto's.